Vozači, oprezno po kiši – izbegavajte vodu dublju od 10 cm

Može doći do skupih oštećenja.

Automobili

Izvor: Izvor: Revijahak.hr

Utorak, 16.05.2023.

08:41

Vozači, oprezno po kiši – izbegavajte vodu dublju od 10 cm
Foto: Christian Mueller/Shutterstock

Kišovito vreme za posledicu ima velike količine vode na kolovozu. To je uglavnom površinski sloj, ali ponekad ćete naići na dublju vodenu barijeru.

Juriti vozilom kroz duboke bare nije baš pametan potez, iz dva razloga – prvi je bezbednost, jer tu je akvaplaning, kada točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom, pa ćete se u vozilu osećati kao da ste na ledu, piše Revijahak.

Drugi razlog je – takva vožnja može biti opasna po "zdravlje" vašeg četvorotočkaša.

Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara zato što većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu da uvuku vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posledica – ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjača...

Zato izbegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i vozite opreznije po kiši nego po suvom. Povećajte rastojanje između vozila ispred sebe sa dve na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Obratite pažnju na gume, ako su istrošene i ako je dubina šara manja od 1,6 mm, osetićete to jer će upravljivost biti lošija, a zaustavni put pri kočenju duži.

Investirajte u nove gume, kao i brisače. Stari brisači neće dobro čistiti vetrobran, a to će smanjiti vidljivost u vožnji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: