Kružni tok – pravila koja mnogi (i dalje) ne znaju

Kružni tok je veliki problem početnicima, ali i mnogim drugima za volanom. Sajt Polovni automobili podseća na pravila u kružnom toku.

Automobili

Izvor: Izvor: Polovni automobili

Četvrtak, 11.05.2023.

14:11

Kružni tok – pravila koja mnogi (i dalje) ne znaju
Foto: P A /Shutterstock

Pravila vožnje kroz kružni tok i dalje zbuljuju neke vozače. Podsetimo se kako se pravilno vozi kroz ovu saobraćajnicu.

1) Auto u unutrašnjoj traci kružnog toka NEMA prednost u odnosu na auto u spoljašnjoj traci kružnog toka

Konkretno – ne smete iz krajnje unutrašnje trake (uz ostrvo) da "isečete" sve ostale u drugim trakama kružnog toka, da biste izašli tamo gde vam odgovara. Prednost u samom kružnom toku ima vozilo koje nastavlja kretanje trakom u kojoj se nalazi.

Zato, ako se dva automobila voze "rame uz rame" u kružnom toku, pri čemu je jedan u traci bliže centru, a drugi u traci desno od njega, tada važe ista saobraćajna pravila kao da voze na pravom putu sa dve ili više traka.

To znači da ukoliko vozač auta iz "unutrašnjeg kruga" želi da se prestroji u traku desno od njega ili da izađe iz kružnog toka, on mora da uključi migavac, propusti vozila iz "spoljašnjeg kruga", tj. iz trake desno od sebe i da se tek onda prestroji u tu traku ili krene ka isključenju iz kružnog toka.

Važe ista pravila kao da je u pitanju klasično prestrojavanje na putu sa dve ili tri trake. Ponovimo - vozila iz unutrašnjih traka nemaju prednost u odnosu na vozila u spoljašnjim trakama! 2) Vozila koja se već nalaze u kružnom toku imaju prednost u odnosu na vozila koja su van kružnog toka

Da, to je tačno – međutim, naglašavamo da je ovo "pravilo" određeno saobraćajnim znakom! Na gotovo svim kružnim tokovima u našoj i u drugim zemljama, na ulazu u kružni tok nalazi se saobraćajni znak - obrnuti crveno-beli trougao kao na slici ispod.
Foto: Vltava/Shutterstock
Ovaj znak nam kaže da vozila u kružnom toku imaju prednost. Ovaj znak bi trebalo da se nalazi ispred svakog kružnog toka.

Nekad dolazi u kombinaciji sa drugim znakovima, ali to nema veze – kada prilazite kružnom toku i vidite ovaj znak (na slici iznad), onda znate ko ima prednost.

Tu može da bude i znak da nailazite na kružni tok (njega je lako prepoznati), a ponekad se nađe i znak STOP. 3) Šta ako NEMA ZNAKA na ulazu u kružni tok – kao u Grčkoj?

Sada dolazimo i do problema – ako na ulazu u kružni tok nema saobraćajnih znakova, konkretno obrnutog trougla (koji kaže da oni iz kružnog toka imaju prednost) – to znači da vi koji ulazite u kružni tok imate prednost, tj. prvenstvo prolaza.

Zato kada su u pitanju kružni tokovi, uvek obratite pažnju na saobraćajne znakove, naročito kada ste van Srbije, a posebno kada ste u Grčkoj.

Zašto je Grčka "problem"? Zato što je Grčka na nekim stranim internet sajtovima postala "zloglasna" po ovom pitanju.

Međutim, često se prenose i netačne informacije. Da razjasnimo – u Grčkoj nema drugačijih pravila kada su u pitanju kružni tokovi. Važe ista pravila kao u ostatku Evrope.

Međutim, prilikom nailaska na kružni tok u Grčkoj treba obavezno obratiti pažnju na saobraćajne znakove ispred kružnog toka i ponašati se u skladu s njima. Isto kao i u svakoj drugoj zemlji na ovoj planeti...

Ali, iz nekog razloga, navodno, u Grčkoj ima više kružnih tokova koji nisu regulisani saobraćajnim znakovima, pa na njima važi pravilo desne strane, odnosno prednost ima onaj ko ulazi u kružni tok.

Neki stranci koji žive u Grčkoj tvrde da na njih može relativno često da se naiđe, mada je uglavnom slučaj o manjim kružnim tokovima van naselja, pri čemu i kružni tok i prilazni putevi imaju po jednu traku.

Drugi potvrđuju da postoje takvi kružni tokovi, ali da je njihov broj zanemarljiv.

Postoje i neki internet sajtovi sa pogrešnim informacijama za turiste u vezi kružnih tokova u Grčkoj. Neki čak tvrde da u čitavoj Grčkoj na svim kružnim tokovima važe "obrnuta" ili "suprotna" pravila. To definitivno nije tačno! 4) Isplanirajte na vreme gde izlazite iz kružnog toka

Pre ulaska u kružni tok trebalo bi da znate gde ćete da izađete. Nije zabranjeno da napravite i nekoliko krugova u kružnom toku, nevažno u kojoj traci, čak i ako je to spoljašnja traka, pre nego što uspete da se prestrojite u drugu traku ili izađete iz kružnog toka.

Nažalost, čitava priča lako pada u vodu kada se nađemo u ozbiljnoj saobraćajnoj gužvi...

Zaključak

U teoriji, sve je relativno jasno i jednostavno. Međutim, u praksi je zbog saobraćajne gužve često veoma teško primeniti pravila, kao što i sami vozači znaju, pa ih nažalost uglavnom ni ne prate.

I tako dolazimo do stanja u kojem vladaju nepisana pravila. Na primer, nekima ulazak u unutrašnji "prsten" (uz fontanu) u kružnom toku Slavija u Beogradu služi samo kao prečica do željenog mesta izlaska.

Trake na asfaltu jesu jasno razdvojene (iscrtane), ali koliko vozača u ozbiljnoj saobraćajnoj gužvi može da ih prati?

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: