Nedužne žrtve: Deca ne mogu da odlučuju kako će sedeti u automobilu ANKETA

Oko 30 procenata dece koja su stradala u vozilima, nije koristilo sigurnosni pojas ili dečje sedište.

Automobili

Izvor: Izvor: RTS

Ponedeljak, 13.03.2023.

11:30

Nedužne žrtve: Deca ne mogu da odlučuju kako će sedeti u automobilu ANKETA
Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

Prema statističkim podacima oko 1.200 dece godišnje je povređeno u saobraćaju, a u proseku 11 mališana godišnje izgubi život na putevima u Srbiji. Brojevi pokazuju da oko 30 procenata dece koja su stradala u vozilima, nije koristilo pojas ili sedište.

Pukovnik policije Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije, rekao je za RTS da je tokom proteklog perioda kada se pojačano kontrolisalo korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoza dece u vozilima, utvrđeno da 329 dece nije prevoženo na odgovarajući način.

Od tog broja, 116 dece prevoženo je na prednjem sedištu, dok je 213 dece prevoženo van sedišta.

"Ovo je sociološko-moralno pitanje, dete ne može da odluči da li će sedeti napred ili u sedištu, roditelj odlučuje i on je najodgovorniji. Brojke govore da jedan broj to nije shvatio, istraživanja su pokazala da kako dete raste, smanjuje se korišćenje sedišta", rekao je Belencan.

Zatečeno je i preko 11.000 učesnika u saobraćaju koji nisu koristili pojas, a prednjače vozači, čak 9.000 njih nije koristilo pojas.

Da li posedujete odgovarajuće dečje sedište i da li ga redovno koristite?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: