Kako u vožnji prepoznati nebalansirane gume

Pri malim brzinama to nećete osetiti, ali na auto-putu simptomi mogu biti dramatični.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 09.11.2022.

13:22

Kako u vožnji prepoznati nebalansirane gume
Foto: ifong/Shutterstock

Svaki vozač može da oseti u praksi šta znači voziti automobil sa nebalansiranim gumama. U vožnji auto-putem pri 90 km/h počinju najpre blage vibracije na upravljaču da bi već pri 110 km/h vibracije bile izuzetno neprijatne.

Kada se centralna osa točka i gume okreće izvan svog idealnog težišta, morate obratiti pažnju na različite signale koje vozilo šalje kako biste izbegli probleme. Pri malim brzinama to nećete osetiti, ali na auto-putu simptomi mogu biti dramatični.

Naravno, nema razloga za paniku. Samo što pre skoknite do vilkanizera.
Foto: Virrage Images/Shutterstock
Ako je problem sa prednjim točkovima, to ćete osetiti na upravljaču. Ako je, pak, problem sa balansom zadnjih točkova, vibracije biste mogli osetiti na sedištima.

Ne preterujte sa vožnjom na nebalansiranim gumama jer ih tako možete oštetiti, a snažne vibracije nisu dobre ni za ostale komponente u automobilu.

Do promene u balansu može doći zbog niza udaraca točkova na neravnine i rupe na putu tokom vožnje, ali i usled istrošenosti guma, nejednakog rada kočnica i sličnih problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: