Blage zime i ekonomska kriza: "All season" gume su sve popularnije

Prodaja all season guma u Evropi porasla je za 35% u 2021. u poređenju sa prethodnom godinom.

Podeli
Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock
Foto: Daniel Jedzura/Shutterstock

All season gume su kompromis između letnih i zimskih pneumatika, u letnim uslovima uglavnom nisu dovoljno dobre kao prosečne letne gume, a zimi nisu dovoljno dobre kao prosečne zimske gume.

Sa njima na točkovima je uvek potrebno voziti opreznije, barem u onim najtežim, zimskim vremenskim uslovima. Sa druge strane, socioekonomska situacija je takva da se vozačima teško može zameriti.

Gume su značajno poskupele i vozačima je teško da izdvoje novac za dva kompleta guma te se mnogi odlučuju da nabave all season gume, čija popularnost raste iz godine u godinu.

Naravno, mnogi kalkulišu i sa sve blažim zimama. Prema Evropskom udruženju proizvođača guma (ETRMA), ukupna prodaja all season guma porasla je za 35% u 2021. u poređenju sa prethodnom godinom.

Sve više potrošača odlučuje se za ove gume umesto tradicionalnih letnih ili zimskih. Evo i primera iz Nemačke.

Broj vozača koji biraju gume za sva godišnja doba raste već godinama: 2014. godine 15 odsto vozača izjavilo je da imaju gume za sva godišnja doba. Do 2018. broj je već dostigaa 25%.

Za kraj, imajte na umu da nije dobro kombinovati letne gume, zimske gume i/ili gume za sva godišnja doba na istom automobilu. Jer bilo da je vruće ili hladno, jedna od guma pruža mnogo slabije prijanjanje od druge.

To može ozbiljno uticati na stabilnost automobila u krivinama i prilikom kočenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu