Da li je vožnja u papučama ili štiklama zabranjena? VIDEO

Šta kaže zakon?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.08.2022.

19:09

Da li je vožnja u papučama ili štiklama zabranjena? VIDEO
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock

Nakon odlaska sa plaže, najlakše je uskočiti u automobil i započeti vožnju do kuće u papučama. Međutim, ta odluka možda i nije najpametnija jer noga može da sklizne i eto karambola.

Zato je TV Prva proverila šta naš zakon kaže - da li je vožnja u papučama, ili pak štiklama, zabranjena.

Da se, recimo, nalazite u Grčkoj i policajac vas uhvati da vozite u papučama, ne gine vam kazna od 50 evra, a i oduzimanje vozačke dozvole na mesec dana. Kod nas je, ipak, malo drugačija situacija.

"Naš zakon ne sadrži odredbu koja izričito zabranjuje da se vozi u papučama, sa štiklama ili bos. Međutim, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode, onda se može primeniti opšta odredba koja zabranjuje vozaču da upravlja vozilom na način kojim se ugrožava bezbednost saobraćaja", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Dakle, policajac vas neće kazniti ukoliko vas zatekne u papučama ili štiklama, ali ako zbog toga izazovete saobraćajnu nezgodu, onda vam svakako preti kazna i to paprena.

Ako su lakše posledice, platićete nekoliko hiljada dinara, ali u slučaju da ima poginulih, kazna je i do osam godina zatvora.

A šta o ovoj temi misle naši vozači, pogledajte u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: