Zimske gume na automobilu leti?

Nije pametna ideja.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2022.

13:06

Zimske gume na automobilu leti?
Foto: ifong/Shutterstock

Vozači uvek gledaju kako da uštede, pa će neki ostaviti zimske gume na vozilima i u letnjemperiodu. Međutim, mekša smeša zimskih guma i drugačiji oblik šara na njima utiču na trajnost pneumatika, ali i na vožnju.

Na visokim temperaturama zimske gume se brže troše upravo zbog meke smeše koja je optimizovana za hladnije vreme.

Tokom vrućih letnjih dana, sa zimskim gumama stabilnost vozila je lošija, a automobil ima i duži put kočenja. U zavisnosti od temperature i istrošenosti guma, put kočenja od 100 km/h do nule može biti duži i do 16 metara.

Zbog drugačijeg dizajna guma veća je nastabilnost u krivinama, a zbog većeg otpora kotrljanja zimske gume doprinose većoj potrošnji goriva.

Uglavnom, zamenite ih na vreme (ili barem sada ako to već niste uradili) i nemojte ih koristiti leti, savetuje Revijahak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: