"Dođu pet dana pred put ili ne dođu uopšte – zato se svaki dan viđaju buktinje na putevima"

Električar Rade otrkiva koju grešku prave vozači, spasonosno rešenje je pregled autombila – ali na vreme.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Tropske temperature i neadekvatno održavnje automobila poslednjih dana često dovode do incidenata na otvorenim putevima. Nekoliko vozila pretvorilo se u pravu buktinju i potpuno izgorelo na novom auto-putu u Crnoj Gori, a električar Rade Ćurčić iz Gornjeg Milanovca ističe da je najvažnije svoj automobil pregledati na vreme, kako vas iz njega ne bi evakuisali tokom vožnje.

"Preko 90 odsto vozača svoje vozilo odveze na pregled četiri ili pet dana pred put, a neki ni tad. To je velika greška zbog koje dolazi do nemilih scena na putevima. Potrebno je bar dvadeset dana ranije odvesti auto na pregled, ustanovitti da li je sve u redu i da li može da izdrži dugačak put i da se posle pregleda dodatno testira u gradskoj vožnji", kaže za RINU Rade.

Izbegnite rizik od požara: Kako voziti na dugim uzbrdicama, kao što je novi auto-put u CG

Iako mnogi vozači gledaju da uštede smatrajući da je sa njihovim vozilom sve u redu i da nema potrebe za dodatnim troškom, cena pregleda nije ekstremno visoka a može vas rešiti velikih muka i mnogo većih troškova posle, ukoliko vam se motor pregreje i zapali.

"Oko 2.000 dinara košta da se sve detaljno pregleda. Do požara na automoblima najčešće dolazi zbog njihove starosti, većina njih je stara preko 20 godina. Dolazi do pregrevanja kada se dugo vozi na usponu, poput ovog novog auto-puta u Crnoj Gori. Dešava se i da zaštitne krpe padnu na katalizator i sve lako zapali, a česta greška jeste i struja u automobilima. O svemu tome na vreme treba povestu računa", ističe ovaj električar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu