Kako je prošao Dacia Jogger na "testu severnog jelena" VIDEO

Nije se baš proslavio.

Podeli
Foto: Dacia
Foto: Dacia

Najnoviji model ruminskog proizvođača izaziva veliko interesovanje kod vozača, pre svega zbog svoje praktičnosti i multifunkcionalnosti, ali i pristupačne cene, s obzirom da je to je najjeftiniji sedmosed na tržištu.

Već na prvi pogled jasno je da se ne radi o automobilu koji baš dobro podnosi naglu promenu putanje pri većim brzinama. Međutim, takva situacija može da se dogoditi svakom vozaču.

Zato španski sajt km77.com već godinama sprovodi takozvani test severnog jelena, kojim se ispituju manevarske sposobnosti i stabilnost automobila pri izbegavanju iznenadne prepreke na putu. Ovaj test su prvi počeli da sprovode Šveđani, još pre nekoliko decenija, sa ciljem da se vidi kako bi se ponašali automobili ako bi na put ispred vozača iznenada iskočio sevreni jelen, što nije retka pojava u toj zemlji.

Test primerak Jogger opremljen je 1.0 benzinskim motorom sa ugrađenim uređajem za plin. Automobil raspolaže sa 100 konjskih snaga i ima montirane gume Continental EcoConact 6 205/60 R16.

Da bi vozilo prošlo na testu koji sprovode stručnjaci iz km77, vozi se brzinom od 77 km/h. Ukoliko ne položi pri ovoj brzini, proverava se koja je to najveća brzina pri kojoj auto prolazi poligon bez skretanja van zamišljene bezbedne putanje, odnosno bez obaranja čunjeva.

Kao što se može videti na snimku, Dacia Jogger je na testu severnog jelena prošao - prosečno. Njegova granična vrednost je 70 km/h. Iznad toga je već postojao kontakt sa čunjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu