Počeo sajam automobila u Beogradu – ništa više neće biti isto FOTO

Nakon tri godine pauze, ljubitelji četvorotočkaša ponovo imaju priliku da uživo vide najnovije modele automobila na jednom mestu.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, NÆ

Četvrtak, 12.05.2022.

08:52

Počeo sajam automobila u Beogradu – ništa više neće biti isto FOTO
Na štandu Volkswagena izložena su tri elektrièna modela ovog brenda (Foto: B92/NÆ)

U četvrtak je na Beogradskom sajmu počeo DDOR BG CAR SHOW 07, ali i sajam motocikala MOTOPASSION. Obe manifestacije trajaće do nedelje 15. maja, do kada će posetioci moći da vide brojne novitete iz auto-industrije.

Ovogodišnji sajam održava se pod sloganom "Prirodni broj obrtaja", a u fokusu su vozila sa ekološki naprednim pogonskim rešenjima, automobili na električni pogon i hibridi, ali i novi modeli sa konvencionalnim pogonima, ekološki unapređeni i sa najvišim ekološkim standardima.
Na Mercedesovom štandu možete se upoznati sa najnovijim elektriènim automobilima ovog proizvoðaèa (Foto: B92/NÆ)
Da se za tri godine u auto-industriji mnogo toga promenilo, jasno je već na prvi pogled na štandovima velikih svetskih auto-brendova u hali 1 Beogradskog sajma. Centralne pozicije uglavnom zauzimaju električni i hibridni modeli, dok su oni sa SUS motorima pomalo skrajnuti u drugi plan.

Organizatori su se pohvalili da su pod kupole najveće sajmske hale doveli tridesetak najpoznatijih automobilskih marki, sa oko 140 izloženih vozila. Od toga, 36 modela imaće upravo na sajmu srpsku premijeru, dok su 12 ranije predstavljenih takođe noviteti na našem tržištu
BMW je izložio svoj elektrièni adut, SUV iX (Foto: B92/NÆ)
Koliko će se ovogdišnji auto-salon razlikovati od svih pređašnjih najbolje govori sledeći podatak - čisto električnih automobila među premijerama i novitetima je čak 25, odnosno više od 50 odsto.

Očigledno je da naša zemlja pokušava da uhvati priključak sa vladajućim evropskim (i svetskim) trendovima kada je reč o ubrzanoj elektrifikaciji auto-industrije, ali to neće biti nimalo lako ako se u obzir uzmu slaba kupovna moć naših građana, nedostatak infrastrukture za punjenje baterija, kao i nedovoljna stimulacija vozača za prelazak na elektro (ili barem hibridni) pogon.
Citroen je predstavio zanimljivo malo elektrièno gradsko vozilo koje nosi nekadašnje ime Ami (Foto: B92/NÆ)
Drugi najjači utisak na ovogodišnjem sajmu automobila u Beogradu tiče se cena. Naime, gotovo da je nemoguće među izloženim vozilima pronaći neko jeftinije od 15.000 evra. Ova suma kao da je postala nova psihološka granica kada su cene novih automobila u pitanju, umesto nekadašnjih 10.000 evra.

Naime, do pre samo nekoliko godina na sajmovima automobila u našem glavnom gradu bilo je u ponudi vozila od po devet ili čak osam hiljada evra.
Fiat je izložio novi elektrièni model 500 (Foto: B92/NÆ)
Ovako veliki rast cena posledica je više faktora. Svakako da je tome doprineo poremećaj na svetskom automobilskom tržištu izazvan dvogodišnjom pandemijom tokom koje je dolazilo do smanjenja ili čak potpune obustave proizvodnje u nekim periodima, da bi se na to nadovezala globalna kriza sa nedostatkom čipova, pa sada i rat u Ukrajini.

Uz neizbežnu inflaciju, ali i poskupljenja proizrokovana sve strožim ekološkim normama, došli smo do današnjih cena koje se nikako neće svideti potencijalnim kupcima automobila u Srbiji.
Škoda na sajmu predstavlja svoju ponudu elektriènih automobila (Foto: B92/NÆ)
Ipak, sve ovo ne treba da vas obeshrabri da posetite sajam automobila, koji će ove godine trajati svega četiri dana i koji se praktično održava samo u jednoj, najvećoj hali Beogradskog sajma (hala1).

Ljubitelji dvotočkaša u najnovijom modelima motorcikala moći će da uživaju u susednoj, hali 4.

"Motopassion" će ugostiti 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.

Više informacija o ovogdišnjem sajmu automobila i motocikala možete pronaći u posebnom tekstu na sajtu B92 a o najvažnijim premijerama i novitetima takođe možete čitati u narednim danima na našem portalu.
Foto: B92/NÆ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: