Tržište polovnjaka u 2021: Prevare sa kilometražom i dalje veoma česte

Evropsko tržište polovnih automobila se rapidno menja svake godine, ali neke tendencije i popularne prevare pri prodaji vozila i dalje ostaju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

12:41

Tržište polovnjaka u 2021: Prevare sa kilometražom i dalje veoma česte
Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

Kompanija carVertical objavila je godišnji statistički izveštaj zasnovan na sopstvenoj bazi podataka iz 2021.

Izdvajamo neke zanimljivosti iz ovog izveštaja.

Prevare sa kilometražom su i dalje veoma česte.

Čak 18.5% proverenih vozila u 2021. imaju kompromitovan kolometar-sat.

Prema izveštajima sakupljenim tokom godine, vraćanje kilometraže je među najčešćim načinima na koji kupci automobila bivaju prevareni.

Čak 18.5% svih izveštaja u 2021. pokazuju znake kompromitovanog odometra. U zbiru, to je ukupno 7.112.444.874 vraćenih kilometara za sva proverena vozila.

Brojni ukradeni automobili završavaju na oglasima

U 2021. lopovi su nastavili da kradu vozila, a nepošteni preprodavci su nastavili da prodaju te iste automobile.

To je još jedan od razloga zašto je važna provera istorije vozila. Prošlogodišnji izveštaj otkriva da su 672 vozila čija je istorija proverevana bila prethodno ukradena.

Ovi podaci takođe otkrivaju da je Škoda Octavia, sa 38 slučajve krađe, bila najčešće na meti lopova. Prema izveštajima, šansa da će neka Octavia biti ukradena veća je 3,75 puta nego da bude ukraden, recimo, BMW Serije 3.

Koji polovnjaci su najčešće proveravani radi kupovine

Na osnovu podataka iz izveštaja, pokazalo se da su najpopularniji su proizvođači automobila kada je reč o polovnjacima BMW, Volkswagen i Audi.

Modeli ovih brendova čine ukupno 13% svih vozila proverenih na platformi. Tačnije, BMW Serije 3 je najčešći izbor i čini skoro 5% svih carVertical izveštaja.

VW Passat i Audi A4 ne zaostaju mnogo, dok su modeli drugih proizvođača niže u prvih 15.

Ostali popularni modeli automobila na ovoj listi su BMW Serije 5, VW Golf, Audi A6, Škoda Octavia, Mercedes-Benz E-klase, Opel Astra, Mercedes-Benz C-klase, Ford Focus, Audi A3, BMW X5, Škoda Superb i BMW Serije 1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: