Rupe na putu: Kako naplatiti štetu na automobilu

Usled otapanja snega kolovozi su danju mokri, a noć i jutro donose mraz i poledicu. Češća su oštećanja kolovoza, udarne rupe, kao i odroni zbog kojih je potrebna sporija i oprezna vožnja.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, RTS

Petak, 21.01.2022.

09:27

Rupe na putu: Kako naplatiti štetu na automobilu
Foto: B92/NÆ

Rupe na putu ovih dana počeće da krpe putari, ali dotle vozači moraju biti oprezni, jer ispod snega, leda i vode ponekad se kriju pravi krateri koji ne samo da mogu da oštete vozilo već i da ga izbace iz ose kretanja, i tada su česta izletanja ili prevrtanja, naročito ako je brzina velika.

Stručnjaci kažu da vožnju treba prilagoditi stanju na putu, ali i da se rupe najčešće javljaju na sporednim magistralnim putevima, dok ih je na auto-putevima mnogo manje i uočljivije su.

"Ako dođe do prosecanja gume ili deformisanja felne, tada je to šteta na automobilu za koju ima pravo nadoknade svaki vozač koji je upravljao vozilom, odnosno korisnik vozila i to od 'Puteva Srbije', odnosno od osiguravajućeg društva koje pokriva osiguranje poslovanja 'Puteva Srbije'", kaže za RTS Milan Vujanić, sudski veštak iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kada je šteta već neminovna, najbolje što može da vas zadesi jeste oštećena felna, ali slede problemi – cepanje gume i uništavanje delova trapa.

Obično se vozači snalaze kako umeju. Ako su takvi kvarovi nastali nemarom putara njihovo otklanjanje se može naplatiti od službi koje održavaju deonicu puta.

"Ukoliko je rupa iznenadna i neočekivana i nije mogla blagovremeno da se uoči, tada imaju pravo na nadoknadu štete. Najčešće je potrebno da se pozove saobraćajna policija i napravi zapisnik o uviđaju, jer u suprotnom se osporava da li je ta šteta nastala na tom mestu", ističe Milan Božović, sudski veštak.

Posebno su opasne rupe u vodi. Kada prolazite kroz bare spustite nogu sa gasa. Ako uprkos oprezu dođe do udesa pozovite šlep-službu i vozilo prepustite servisu.

Ne možete znati da li je oštećen deo trapa, ali može vam se dogoditi da se danima posle udesa kugla koja drži točak otkači u najvećoj brzini, a onda posledice mogu biti katastrofalne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: