Šta ako motor neće da upali zbog smrzavanja dizela?

Uzrok problema leži u parafinu koji se nalazi u dizelu, a koji se pri niskim temperaturama kristalizuje i začepljuje pore filtera goriva.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Jutarnji.hr

Ponedeljak, 10.01.2022.

09:13

Šta ako motor neće da upali zbog smrzavanja dizela?
Foto: dzystudio/Shutterstock

Kad temperature padnu ispod nule za neke vlasnike dizelaša mogli bi započeti problemi.

Problem smrzavanja dizela na niskim temperaturama nije novost, a najviše su pogođeni vlasnici starijih vozila.

Kristalizovani parafin

Uzrok problema leži u parafinu koji se nalazi u dizelu, a koji se pri niskim temperaturama kristalizuje, nakon čega ti kristali začepe pore filtera goriva, piše Jutarnji.

Što je temperatura niža, kristali postaju sve veći, a može se dogoditi da u potpunosti blokiraju protok goriva i onemoguće pokretanja motora.

Pomažu grejači, ali i senzori

Moderniji dizelaši zato su opremljeni grejačima u kućištima filtera, pa se taj problem kod ovih automobila ređe događa.

Kao dodatnu pomoć današnji dizelaši imaju ugrađene i senzore koji su sposobni da otkriju vodu na dnu filtera, pa se na instrument tabli upali lampica. Tada je potrebno ispustiti vodu pomoću zavrtnja koji se nalazi na dnu filtera.

Postoji i bolje rešenje - jednostavno zamenite filter.

Aditivi

Po zakonu, dizel gorivo na benzinskim pumpama trebalo bi da bude aditivirano u zavisnosti od spoljne temperature vazduha, odnosno doba godine.

Problem može da nastane ukoliko retko i malo vozite auto, pa zimu dočekate sa gorivom koje ste natočili u jesen, aditiviranim do 0 °C. Inače, zimi je ono aditivirano do -15 °C.

Tri bitna koraka za sigurno paljenje

Ako niste sigurni da li će motor vašeg dizelaša upaliti, pokušajte da zakrenete kontaktni ključ za jedan zub, dok se ne upali lampica grejača.

Tada vratite ključ na početni položaj, pa ponovite postupak još jednom i potom vratite ključ u početni položaj. Tek tada probajte da zakrenete ključ do kraja i upalite motor.

Startovanje motora

Ako ovo ne pomogne, znači da je dizel verovatno smrznut, stoga ne forsirajte sa paljenjem. To znači da se parafin već kristalizovao, a konstantnim verglanjem ćete samo prazniti akumulator.

Ako ste u mogućnosti, odgurajte automobil u zatvoreni topliji prostor. Ukoliko možete, zagrejte filter i sistem za ubrizgavanje fenom za kosu, pri čemu obratite pažnju da ne rastopite plastiku ako koristite snažniji fen.

Uprkos ustaljenom mitu, nemojte sipati benzin u rezervoar. Tako samo možete oštetiti sistem ubrizgavanja, pogotovo ako se radi o novijem dizelašu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: