Šta se dešava sa kočnicama zimi kada se automobil dugo ne vozi

Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili nedelja, nekoliko puta lagano pritisnite i otpustite papučicu kočnice pre nego što započnete vožnju.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: HENADZI KlLENT/Shutterstock
Foto: HENADZI KlLENT/Shutterstock

Diskovi i doboši kočnica izrađeni su od legure čelika, sa malo antikorozivne obrade. Nakon samo nekoliko sati stajanja u vlažnom okruženju (pogotovo u zimskim mesecima kad su kočnice izložene ostacima soli na kolovozu), na njihovim površinama počeće da se stvara fini sloj rđe.

Naravno, što duže automobil stoji, to postaje sve gore, naročito na loše dreniranim površinama za parkiranje, koje nisu suve. Korozija će se širiti, a smanjiće se i efikasnost kočnica.

Kada izlazite automobilom na ulicu prvi put nakon nekoliko dana ili nedelja, nekoliko puta lagano pritisnete i otpustite papučicu kočnice pre nego što krenete.

Kada krenete, učinite isto, lagano sitisnite kočnicu, a pritom pazite da ne ugrožavate nikoga u saobraćaju, posebno one koje voze iza vas. Tako ćete ukloniti površinsku rđu sa komponenti kočnica, odnosno sprečiti pad njihovih performansi kada vam budu neophodne tokom vožnje.

Takođe, poslušajte zvuk kočenja - ukoliko bude škripanja i cvilenja i nakon što ste nekoliko puta pritisnuli kočnicu, ne bi bilo loše da vam stručnjak proveri kočnice.

Preporučuje se i da pre dužeg stajanja, u vožnji, na nekoj suvoj podlozi takođe lagano stisnete kočnice kako bi ih očistili od prljavštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu