Nula i kec: Električna Dacia i Renault Zoe potpuno razočarali na EuroNCAP testu VIDEO

Dacia Spring dobila je samo jednu od mogućih pet zvezdica dok je Zoe prošao još gore i završio test sa nulom.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 08.12.2021.

13:50

Nula i kec: Električna Dacia i Renault Zoe potpuno razočarali na EuroNCAP testu VIDEO
Foto: EuroNCAP

Organizacija za ispitivanje bezbednosti automobila koji se prodaju na evropskom tržištu - EuroNCAP, objavio je ocene nakon testiranja najnovije grupe od 11 modela.

Najšokantniji rezultati su svakako nula zvezdica za Renault Zoe i samo jedna zvezdica za model Dacia Spring. Zajedničko za ova dva automobila je da imaju električni pogon i dolaze iz Renault grupacije.

Inače, Renault je predstavio Zoe još 2012. godine, a pošto redizajn iz 2019. nije doneo nikakva bezbednosna unapređenja, bilo je očekivano da ovaj električni automobil iz B segmenta prođe loše na testu koji svake godine pooštrava ionako stroge kriterijume.

Ipak, retko ko je mogao da predvidi da će Zoe proći test sa nulom, što je najlošija ovena koju je jedan Renault ikada dobio na EuroNCAP ispitivanjiu bezbednosti. Iz organizacije EuroNCAP su saopštili da Zoe nudi lošu zaštitu u slučaju saobraćajne nezgode u celini i lošu zaštitu ranjivih učesnika u saobraćaju (pešaka, biciklista...), a nedostaju mu i značajne tehnologija za izbegavanje sudara.

Dodali su da je umesto poboljšanja bezbednosti, redizajn iz 2019. praktično pogoršao stvari tako što je umesto bočnog vazdušnog jastuka smeštenog u sedištu, koji je štitio grudni koš i glavu, ugradio vazdušni jastukom koji štiti samo za grudni koš.

Epilog je da je Zoe dobio samo 43% poena kada je reč o zaštiti odraslih putnika, 52% za bezbednost dece putnika, 41% za zaštitu ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju i jedva 14% za bezbednosne sisteme asistemcije vozaču.
Foto: EuroNCAP
Još jedan potpuno električni automobil iz grupe Renault, Dacia Spring, takođe se pokazao lošim na testu sa samo jednom EuroNCAP zvezdicom.

Spring, koji je baziran na električnom modelu Renault City K-ZE za kinesko tržište, a koji je praktično EV derivat zastarelog Renaulta Kwid, imao je skor od 49% u zaštiti odraslih putnika, 56% kod dece, 39% u slučaju kategorije ugroženih učesnika u saobraćaju i 32% za elektronske sisteme bezbednosti.

EuroNCAP je opisao bezbednosne performanse ovog automobila kao "veoma problematične". Komentarišući rezultate pomenuta dva modela, Michiel van Ratingen, generalni sekretar EuroNCAP-a, rekao je: "Renault je nekada bio sinonim za bezbednost. Laguna je bila prvi automobil koji je dobio pet zvezdica još 2001. Ali ovi razočaravajući rezultati za Zoe i Dacia Spring pokazuju da je bezbednost postala kolateralna šteta tranziciji Grupacije ka električnim automobilima".

"Pre samo nekoliko meseci, Dacia je tvrdila da su 'zaokupljeni povećanjem bezbednosti putnika u vozilu' i da njihovi novi automobili uvek donose unapređenja na polju bezbednosti. To očigledno nije slučaj - ne samo da ovi automobili ne nude nikakvu značajnu aktivnu bezbednost kao standard, već je i njihova zaštita putnika gora od bilo kog vozila koje smo testirali godinams unazad."

"Cinično je ponuditi potrošaču pristupačan 'zeleni' automobil ako je to nauštrb većeg rizika od povreda u slučaju udesa." Inače, ostali novi modeli koji su u grupi testiraninih automobila su se odlično pokazali, a 7 od 11 modela dobilo je maksimalnih pet zvezdica.

Očekivano, luksuzni električni Mercedes-Benz EQS postigao je impresivnih 96% na polju zaštite odraslih putnika i 91% u slučaju dece, dok je za bezbednost ugroženih kategorija učesnika u saobraćaju zabeležio skor od 76%, a na polju elektronskih sistema bezbednosti i asistencija vozaču 80%.

I konkurentski BMW sa električnim SUV modelom iX dobio je visoke ocene u svakoj pojedinačnoj kategoriji (91%, 87%, 73% i 81%) i sa lakoćom zabeležio skor od 5 zvezdica.

Takođe, nova generacija Nissan Qashqai pokazala je vrhunske bezbednosne performanse (91% kod odraslih putnika, 91% u slučaju dece, 70% kod ranjivih učesnika u saobraćaju i rekordnih 95% za elektronske sisteme asistencije. Ostali modeli koji su dobili maksimalnih 5 zvezdica na testu su Genesis G70 i GV70, Škoda Fabia, kao i Volkswagen Caddy, što pokazuje da su laka komercijalna/MPV vozila značajno napredovala u pogledu bezbednost tokom protekle decenije.

Na najnovijim testovima EuroNCAP-a četiri zvezdice su dobili električni Fiat 500e i SUV MG Marvel R.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: