Šta nam govori ovakav izbor finalista za Evropski auto godine? FOTO

Od sedam kandidata koji su ušli u uži izbor, čak šest su električni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.11.2021.

10:17

Šta nam govori ovakav izbor finalista za Evropski auto godine? FOTO
Renault Megane E-Tech (Foto: Renault promo)

U ponedaljak je objavljen spisak finalista najprestižnijeg nadmetanja za automobil godine u Evropi.

U pitanju je izbor "European Car of the Year", koji se održava od 1964, a automobil koji osvoji ovu titulu u narednoj godini (pa i duži niz godina) dobija marketinški "vetar u leđa" u borbi sa konkurencijom na evropskom tržištu.
Hyundai Ioniq 5 (Foto: Hyundai promo)
Iako izbor pobednika ali i finalista svake godine izazove prepucavanja među ljubiteljima četvorotočkaša, čini se da će ovog puta sporenja biti veća nego ikada pre.

Naime, žiri koji se sastoji od 61 člana iz 23 evropske zemlje suzio je krug kandidata na sedam imena od kojih je čak šest na električni pogon. To su: Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Renault Megane E-Tech i Škoda Enyaq iV.

Jedini automobil sa konvencionalnim pogonskim sistemima i "uljez" među električarima je Peugeot 308.
Cupra Born (Foto: Cupra)
I mada smo svedoci ekspanzije automobila na struju, više kada je reč o premijerama novih modela nego o brojevima prodatih vozila, izneneđuje ovolika dominacija električnih automobila među finalistima.

Naročito kada se zna da su u širem izboru, među 39 kandidata, bila zvučna imena sa SUS motorima, kao što su, recimo, Mercedes C klase, BMW Serije 2 Coupe, ali i Nissan Qashqai, Opel Mokka, Škoda Fabia...
Škoda Enyaq iV (Foto: Škoda promo)
Osim toga, u uži iszbor nisu ušli ni neki električni modeli koji su prethodno smatrani favoritima, poput Teslinog Model Y ili Volkswagena ID.4.

Nema ni električnih uzdanica Audija, BMW-a i Mercedesa, kojih je među 39 kandidata bilo ukupno pet (Audi e-tron GT i Q4 e-tron, BMW iX i i4 i Mercedes EQS).
Ford Mustang Mach-E (Foto: Ford)
Žiri će odluku o automobilu godine na Starom kontinentu doneti 28. februara.

Na osnovu liste finalista gotovo je izvesno da će to biti jedan od električnih modela.
Kia EV6 (Foto: Kia promo)
U međuvremenu, nastaviće se sporenja oko imena kandidata, a izvesno je da će u auto-industriji biti mnogo nezadovoljnih njihovom ovogodišnjom selekcijom...
Peugeot 308 (Foto: Peugeot)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: