Da li strahujete od zimske vožnje?

Sa vraćanjem satova unazad i zimom koja se približava, povećava se i broj noćnih sati, a to znači da ćemo mnogo više voziti u mraku nego u letnjem periodu.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Sreda, 27.10.2021.

15:30

Da li strahujete od zimske vožnje?
Foto: B92/NP

Više od trećine vozača ne oseća se spremno za zimsku vožnju ove godine, pokazalo je istraživanje Nissana kojim je obuhvaćeno 6.000 evropskih vozača

Sa vraćanjem satova unazad i zimom koja se približava, broj noćnih sati se povećava, što znači da ćemo više voziti po mraku. To predstavlja zabrinjavajući izazov za 55 odsto vozača koji su nervozni zbog vožnje zimi.

"Znamo da ovo doba godine često donosi nesigurnost kod vozača, a podaci pokazuju da je 55 odsto evropskih vozača otkazalo ili odložilo putovanje zbog lošeg vremena", kaže Marko Fjoravanti iz kompanije Nissan Europe.

Studija je takođe otkrila da, iako je više od polovine njih nervozno zbog vožnje tokom zimskih meseci, mnogi dodatno odmažu sebi – a posredno i drugima, jer čak 52 odsto vozača ne čeka da im se vetrobransko staklo potpuno odmagli pre nego što krenu na put.

Tri četvrtine ispitanika ne znaju sa sigurnošću kako da se ponašaju kada auto počne da proklizava na zaleđenim putevima.

Poznato je da se po snežnom ili kišnom vremenu produžava zaustavni put u slučaju kočenja, pa treba prilagoditi brzinu, ali istraživanje je pokazalo da više od trećine vozača (37 odsto) ne vozi sporije zimi.

Da li i vas čine nervoznim zimski uslovi vožnje i kako sa tim izlazite na kraj?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: