Škoda slavi jubilej: 20. rođendan modernog Superba FOTO

Češki proizvođač ponovo je ušao u segment velikih porodičnih automobila lansiranjem modela Superb 11. septembra 2001. godine.

Podeli
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Škoda ima dugu tradiciju proizvodnje automobila srednje veličine, ali i premijum modela. Već 1907. godine, dvanaest godina nakon osnivanja kompanije Laurin & Klement, novopečeni proizvođač lansirao je Type FF, vozilo koje je nudilo pravi luksuz.

Redni osmocilindraš dizajniran je u istom proizvodnom pogonu kao i sledeći modeli sa motorima koji su bili izuzetno snažni. Između 1925. i 1936. limuzinu Škoda Hispano-Suiza koristio je tadašnji predsednik Čehoslovačke, Tomaš Masarik, pored brojnih drugih istaknutih ličnosti iz tog vremena.

Početkom tridesetih godina prošlog veka, proizvođač automobila iz Mlade Boleslav nudio je široku paletu modela sa šestocilindarskim motorima (Škoda 633, 645 i 650) ili osmocilindrašima (Škoda 860).

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Međutim, novi model sa oznakom Superb postao je perjanica češkog proizvođača. Ovaj naziv prvi put se pojavio u internim dokumentima kompanije 22. oktobra 1934. godine.

Serijska proizvodnja započela je u proleće 1935, a do 1949. gotovo 900 primeraka modela Superb sišlo je sa proizvodne trake u pet varijanti: uz šestocilindarski 640 Superb (1934-1936.) proizvedeni su i modeli Superb Type 902 (1936.), Superb Type 913 (1936-1939.), Superb 3000 OHV Type 924 (1938-1949.) i Superb 4000 Type 919 (1938-1940.) sa V8 pogonskim agregatom.

Mnogi od ovih modela imali su prilagođenu karoseriju izrađenu prema specifikacijama tačno određenih kupaca.

Povratak i debi za pamćenje

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Godine 2001. Škoda je vratila predratnu oznaku modela i predstavila prvu generaciju modernog Superba.

Ovim lansiranjem, češki proizvođač automobila zaokružio je svoj dinamičan razvoj nakon što se pridružio Volkswagen grupaciji 10 godina ranije.

Nakon premijere kompaktnog modela Octavia (1996.), pojava Superba označila je i povratak brenda u segment velikih porodičnih automobila.

Početkom septembra 2001, čak i pre zvanične premijere, Superb je prevezen u dvorac Lani u centralnoj Češkoj, gde je tadašnji češki predsednik i veliki ljubitelj automobila, Vaclav Havel, odvezao novu limuzinu na test vožnju.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Prva moderna Škoda Superb zvanično je predstavljena na IAA sajmu automobila u Frankfurtu, 11. septembra 2001. godine.

Model dužine 4.803 mm, širine 1.765 mm i visine 1.469 mm s pogonom na prednje točkove imao je međuosovinski razmak od 2.803 mm.

Ponuda motora za ovu limuzinu uključivala je tri benzinska i dva dizel pogonska agregata. Dvolitarski četvorocilindarski motor proizvodio je 85 kW (115 KS), drugi benzinski motori bili su 1.8-litarski četvorocilindarski turbo sa 110 kW (150 KS), a vrhunska verzija bila je opremljena 2.8-litarskim V6 sa 142 kW (193 KS).

Sa ovim pogonskim agregatom, Superb je postizao maksimalnu brzinu od čak 237 km/h.

Za kupce koji su tražili niske operativne troškove, 1.9-litarski TDI sa 96 kW (130 KS) bio je idealan model, sa prosečnom potrošnjom od samo 5,7 litara na 100 km.

Druga alternativa bio je šestocilindarski TDI od 2.5 l i snage 114 kW (155 KS). U njega se standardno ugrađivao šestostepeni menjač, a petostepeni Tiptronic automatik takođe je bio dostupan u kombinaciji sa dva V6 motora.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Osim modernog dizajna, savremeni Superb se takođe mogao pohvaliti brojnim inovativnim bezbednosnim karakteristikama: kočni sistem dolazio je sa ABS i EDS, a paket protiv proklizavanja ASR takođe je bio deo opreme.

Verzije sa šest cilindara visokih performansi takođe su imale koristi od ESP sistema, uključujući asistenciju za kočenje, koji se u to vreme nije široko koristio.

Dva prednja vazdušna jastuka i dva bočna vazdušna jastuka na prednjim sedištima, po jedan za vozača i suvozača, zaokružili su opsežnu bezbednosnu opremu.

Dodatni vazdušni jastuci za glavu za zaštitu putnika napred i pozadi bili su dostupni kao opcija.

Ostali detalji opreme koji su svedočili o doslednom tehničkom razvoju tadašnjih Škoda modela uključivali su biksenonske farove sa integrisanim prskalicama prednjih svetala, električno podesiva i grejana prednja sedišta, automatski klima-uređaj Climatronic i navigacioni sistem u boji.

Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Serijska proizvodnja novog pokrenuta je 1. oktobra 2001. u fabrici Kvasini, nakon što je ta lokacija potpuno modernizovana, u šta je uloženo 200 miliona evra.

Do kraja godine proizvedeno je 581 vozilo pre nego što su prve limuzine isporučene kupcima u proleće 2002.

Uspešna karijera prve generacije modernog Superba prestala je da se proizvodi 2008. godine. Više od 136.000 primeraka napravljeno je na lokacijama u Češkoj, kao i u Kini, Ukrajini i Kazahstanu.

Naslednik doneo veliku novinu - karavan verziju

Superb II (Foto: Škoda promo)
Superb II (Foto: Škoda promo)

U martu 2008, Škoda je predstavila sledeću generaciju modela Superb na sajmu automobila u Ženevi.

Godinu dana nakon lansiranja limuzinske varijante, usledila je još jedna karoserijska varijanta - Superb Combi.

Do 2015. godine češki proizvođač proizveo je 618.000 primeraka modela Superb druge generacije.

Superb II Combi (Foto: Škoda promo)
Superb II Combi (Foto: Škoda promo)

Treća generacija izazvala je senzaciju na svetskoj premijeri u Pragu 2015. godine, i to ne samo svojim dizajnom. Još izdašniji prostor, širok raspon savremenih sistema asistencije i visoko efikasni motori dobro su prihvaćeni od strane novinara i kupaca.

Istovremeno, treća generacija Superba uvela je nekoliko tehničkih inovacija u paletu modela češkog proizvođača - uz Dynamic Chassis Control (DCC) adaptivno podvozje, pomoć pri parkiranju i trozonska klimatizacija po prvi put su bili dostupni u nekom Škodinom modelu.

Prostrani Superb Combi iste je godine pridodat asortimanu.

Superb III (Foto: Škoda promo)
Superb III (Foto: Škoda promo)

Škoda je sledeći važan korak napravila u jesen 2019. godine, pokrenuvši proizvodnju modela Supreb iV sa "plug-in" hibridnim pogonom.

Snaga pogonskog sistema ovog modela iznosi 160 kW (218 KS) uz autonomiju do 62 km (WLTP) u vožnji isključivo na električni pogon.

Do danas je Škoda proizvela više od 700.000 primeraka treće, aktuelne generacije, dok je u poslednjih 20 godina kupcima ukupno (sve tri generacije) isporučeno oko 1,5 miliona automobila sa oznakom Superb.

Superb iV Plug-in Hybird (Foto: Škoda promo)
Superb iV Plug-in Hybird (Foto: Škoda promo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu