Vožnja električnih trotineta – kako će biti uređena kod nas, a kako u susedstvu

Sa lepim vremnom na ulicama je sve više vozača bicikala i trotineta. Kako bi se povećala bezbednost i njih i ostalih učesnika u saobraćaju, u izradi je novi predlog zakona o bezbednosti saobraćaja.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, RTS, Jutarnji list

Ponedeljak, 12.07.2021.

20:14

Vožnja električnih trotineta – kako će biti uređena kod nas, a kako u susedstvu
Foto: Viewframer/Shutterstock

Od početka godine na dvotočkašima je stradalo 35 osoba, a svaki drugi bolnički krevet na ortopediji zauzeo je neko iz takvih udesa.

Pored motociklista, kojih je od početka godine stradalo 20, vozači bicikala i električnih trotineta takođe spadaju u rizičnu grupu, jer ih je do sada oko 50 doživelo udese sa velikim traumama. Najviše stradaju oni koji ne nose kacigu, pa stručnjaci traže da zaštitna oprema bude obavezna.

"Vi kada padnete najčešće dolazi do politraumatskih povreda glave, preloma baze lobanje ili strada predeo vilice. Zato treba koristiti homologovane zaštitne kacige. Mi očekujemo od zakondavca da definiše gde i kada se mogu voziti električni trotineti, jer prosečna brzina pešaka je do dva metra u sekundi i kada dođe trotinet mnogo većom brzinom može doći i do smrtnog stradanja", kaže dr Vladimir Jeftić, stručnjak za dvotočkaše.

Odgovorniji prodavci shvatili su da se mora propisati zaštitna oprema za one koji voze trotinete. Kaciga mora biti obavezna, ali i štitnici za ruke i noge.

Traže i da se ograniči brzina vožnje trotineta.

"Mi preporučujemo obavezno korišćenje kacige tokom vožnje i štitnika za kolena i laktove. To je nešto najosnovnije pored rukavica koje mogu pri padu sprečiti veće povrede", navodi Dušan Cincar, menadžer za skutere.

Prodavci trotineta traže da se maksimalna brzina ograniči na 25 kilometara na sat, bez obzira na performanse trotineta i da maloletnici moraju upravljati trotinetom pod nadzorom starijih.

Oni su spremni da zajedno sa državom nađu optimalna rešenja - da se uvedu trotinetske zone, staze i da im se nađe mesto u saobraćaju.

A kako je u Hrvatskoj?

Baš kao i kod nas, ova kategorija vozila do sada nije bila regulisana zakonom ni u Hrvatskoj.

Kako piše Jutarnji list, nakon više od dve godine korišćenja na hrvatskim saobraćajnicama, električni trotineti konačno će biti ozakonjeni i u toj zemlji.

Najavljene su izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima kojim se u Hrvatskoj vozilo na dva točka bez sedišta definiše kao "lično prevozno sredstvo", čija radna zapremina ne prelazi 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije veća od 0,25 kW i koje na ravnom putu ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Reč je o električnim trotinetima, monociklima sa motornim ili električnim pogonom. ali postavlja se pitanje šta je sa onim el. trotinetima koji postižu brzinu veću od 25 kilometara na sat?

Naime, na ulicama možete naići na sve više takvih vozila koja razvijaju brzinu i do 70 kilometara na sat. U MUP-u Hrvatske objašnjavaju da će svi ti električni trotineti, prođe li ovaj predlog, kao i oni sa sedećim mestom, morati da budu homologovani i registrovani da bi mogli učestvovati u saobraćaju na putevima.

Ista je stvar i sa električnim biciklima. Svi oni kojima je snaga veća od 0,25 kW i razvijaju brzinu veću od 25 km/h takođe će morati da budu homologovani i registrovani.

Kako piše Jutarnji, u hrvatskom MUP-u smatraju da će ova odredba dovesti do pada prodaje vozila sa sedećim mestom, a građani koji već imaju takve el. trotinete imaće povećanje troškova.
Foto: Inside Creative House/Shutterstock
Prema iznetom predlogu, el. trotinete bi mogle voziti osobe starije od 14 godina. Korisnik bi mogao da ga vozi po biciklističkoj stazi ili traci.

Ako toga nema, mogao bi ga koristiti po trotoaru, ali u tom slučaju bi morao ići brzinom pešaka. Odnosno maksimalno 5 kilometara na sat.

I tu dolazimo do važne razlike između bicikla i el. trotineta. U slučaju kada nema biciklističke staze, biciklista se u Hrvatskoj mora spustiti na kolovoz, a korisnik el. trotineta mora ići na trotoar.

Ukoliko se ne bude držao te odredbe, može biti kažnjen sa 500 kuna (oko 67 evra).

U Hrvatskoj se polemiše da bi el. trotinete trebalo izjednačiti sa biciklima i omogućiti im vožnju po kolovozu. Osim toga, navode kako će oni koji voze trotinete teško kontrolisati brzinu po trotoaru jer je pri 5 kilometara na sat ovo vozilo gotovo neupravljivo.

Oni koji su iščitali predlog izmena Zakona u toj zemlji smatraju kako se njime jedino želi usvojiti zakonski alat kojim će se u slučajevima saobraćajnih nesreća moći kazneno procesuirati vozače el. trotineta, što do sada nije bilo moguće.

Ostaje da se vidi kakvo rešenje će na kraju biti usvojeno u Hrvatskoj, a kako u Srbiji. Do tada će vožnja električnih trotineta i dalje biti zakonski neregulisana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: