Škripa u kočnicama: Kada je ova pojava razlog za zabrinutost i odlazak mehaničaru?

"Cvilenje" ili škripanje, kako god nazvate te zvuke, uglavnom su neprijatni, ali mogu ukazivati ​​i na ozbiljan problem u vašem sistemu kočnica.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Nedelja, 13.06.2021.

18:30

Škripa u kočnicama: Kada je ova pojava razlog za zabrinutost i odlazak mehaničaru?
Foto: Jackfoto/Shutterstock

U upotrebi su dve osnovne vrste kočnica - disk i doboš. Disk kočnice su vrlo česte u savremenim automobilima, ali i dalje su u upotrebi, naročito kod jeftnijih modela, i doboš kočnice.

Bez obzira koji sistem kočnica ima vaš automobil, ako čujete kako "cvile", vreme je da svoj automobil odvezete mehaničaru na pregled.

Ako vaše kočnice proizvode buku, vaš se automobil trese tokom zaustavljanja ili ako ste primetili smanjenje zaustavne snage automobila, najverovatniji uzrok su istrošene pločice.

Najbolja i najbezbednija opcija je njihova zamena.

Ukoliko čujete škripanje kočnica dok se papučica kočnice ne pritiska, moguće je da indikator istrošenosti pločica kočnica dodiruje disk što je znak da su vaše pločice istrošene i vreme je za proveru kod mehaničara.

Većina ovakvih zvukova koji se javljaju u kočnicama može se lako dijagnostikovati i rešiti.

Ako imate relativno nove pločice kočnica, ali i dalje imate ove znakove, posebno ako ujutro čujete škripu, zvukovi mogu biti od vlage koja se zadržava na disku, nešto što će s vremenom nestati samo od sebe.

Način vožnje uveliko će odrediti životni vek pločica vaših kočnica. Vozite li umereno sa manje agresivnog kočenja, vaše pločice mogu trajati i do 150.000 km.

Međutim, ako se vozite gradskim saobraćajnicama sa mnogo polazaka i zaustavljanja, možda ćete morati mnogo ranije promeniti pločice kočnica.

Ako obratite pažnju na znakove upozorenja na istrošene kočnice i pobrinite se da instalirate kvalitetne pločice kočnica, možete biti sigurni da će vaš automobil moći uvek da se zaustaviti bezbedno.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: