Neiskustvo i 510 KS uzeli danak: Slupao BMW od 120.000 evra FOTO

Koliko je opasno kada neiskusan vozač želi da isproba izuzetno snažan auto na javnim saobraćajnicama, najbolje svedoči incident koji se dogodio proteklog vikenda u Beogradu.

Podeli
Foto: Auto magazin (ilustracija)
Foto: Auto magazin (ilustracija)

Kako piše Blic, neimenovani mladi influenser sa Instagrama slupao je tokom vikenda kod Tržnog centra "Galerija", u Beogradu na vodi, BMW M4 sa 510 konjskih snaga, za koji se navodi da vredi čak 120.000 evra.

Prema istom izvoru, vozač se prilikom nezgode kretao velikom brzinom, kada je izgubio kontrolu nad automobilom i udario prednjim delom u stub javne rasvete.

Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju da je na vozilu načinjena prilična materijala šteta, ali na sreću u udesu niko nije povređen

Kako saznaje Blic, saobraćajna policija je posle nezgode izašla na mesto udesa i napravila zapisnik, a vozaču preti kazna od 20.000 do 40.000 dinara i dva negativna poena.

Iako je sve prošlo samo sa materijalnom štetom, ovaj događaj je jasno upozorenje za neiskusne vozače - a oni ne moraju nužno biti mladi - ukoliko se nađu za volanom snažnog sportskog automobila kao što je BMW M4.

Podsećanja radi, u pitanju je najjači BMW Serije 4 Coupe koji, osim velikog broja "konja" ispod haube, krije još jednu potencijalnu zamku - pogon samo na zadnje točkove. Prema fabrički podacima, auto ubrzava od 0 do 100 km/h za manje od četiri sekunde.

Ukoliko se na jednom takvom automobilu isključe elektronska pomagala koja služe da pomognu vozaču u obuzdavanju "zveri", snažan pritisak na papučicu gasa lako može da dovede do gubitka kontrole nad vozilom.

Ko sve može da testira ovakav automobil i pod kojim uslovima

Foto: Auto magazin
Foto: Auto magazin

Iako BMW M4 koji je nastradao u udesu nije klasičan trkački, već sportski model predviđen da se vozi javnim saobraćajnicama, trkačka staza bila bi najbolje mesto da se bezbedno testiraju sve njegove performanse.

To, naravno, ne znači da auto ne može da se isproba i na gradskim ulicama, ali uz neophodan oprez.

"Mi vozila dajemo na test vožnju samo potencijalnim ili postojećim kupcima, naravno, uvek vodimo računa da to budu iskusni vozači, pogotovo kada su u pitanju automobili kao sto je BMW M4 sa svojih 510 konjskih snaga, a na žalost ovo je bio nesrećan slučaj i ono što je važno je da niko nije povređen. I u ovom slučaju vozilo je izdato klijentu na test", kažu u BMW Srbija.

"Mi smo kao kompanija, čim su vozila stigla u Srbiju, predstavili gde se ti automobili voze brzo i bezbedno, a ukoliko neko nema iskustva sa tako jakim automobilom, u saradnji sa centrom NAVAK pokrenuta je škola sportske vožnje na BMW M3 i M4 automobilima sa sertifikovanim BMW instruktorom", dodaju.

Vozite normalno i sve će biti u redu - za sve preko toga postoji staza

Pogled u kabinu BMW-a M4 (Foto: Auto magazin)
Pogled u kabinu BMW-a M4 (Foto: Auto magazin)

S obzirom da izuzetno mali broj naših vozača ima iskustva sa jednim ovakvim automobilom, pitali smo za objašnjenje i savet osobu kojoj je u opisu posla da testira nove modele i koja je imala prilike da sedne i za volan pomenutog BMW-a M4, dugogodišnjeg novinara Auto magazina, Aleksandra Bursaća.

"Testiranje svakog automobila je pravi izazov u domaćem saobraćaju, a pogotovo automobila od 510 KS, koji do 'stotke' ubrzava za 3,9 sekundi i ima maksimalnu brzinu od 290 km/h. Sa ovakvom 'zveri' nije lako biti karakter i poštovati propise i druge učesnike u saobraćaju. Za volanom BMW-a M4 Competition tremu imaju i vozači sa ozbiljnim iskustvom na stazi", kaže on

"Ipak, treba reći da ovaj polu-trkački auto nije opasan za svakodnevnu vožnju, već može da bude opasan samo njegov vozač, što se, na žalost, u ovom slučaju i desilo".

Bursać pretpostavlja da je u cilju pravljenja što atraktivnijeg snimka, vozač isključio sisteme bezbednosti, kao što je kontrola proklizavanja pogonskih točkova.

Foto: Auto magazin
Foto: Auto magazin

"Inače, auto je konstruisan tako da sa njim 'opušteno' možete svaki dan na posao, a da vikendom odete na stazu i potrošite adrenalin i gume. Na Zapadu je mnogo takvih staza, uključujući i one na kojima se voze trke Formule 1. Zapravo, dobrim delom se izdržavaju od vikenda, kada se staza izdaje vozačima automobila svih klasa i kategorija snage, od Puntića pa do superautomobila", objašnjava Aca Bursać.

"Upravo za takve momente je dizajniran i pomenuti automobil. Kada su aktivirani svi sistemi bezbednosti, nije lako naterati ga da prokliza, čak i prilikom maksimalnih ubrzanja. Sa druge strane, ima nekoliko režima vožnje po stazi, uključujući i drift, sa čak desetak nivoa kontrole proklizavanja pogonskih točkova. Da bi se taj režim aktivirao, morate da zadržite odgovarajuće dugme pored ručice menjača, a ne samo da ga kratko kliknete."

"Dakle, ne možete slučajno da isključite sisteme bezbednosti i aktivirate režim za stazu koji omogućava i driftovanje. Ako već to uradite, na displeju se ispisuje upozorenje da se taj mod nikako ne koristi na javnim putevima."

Poželjna je specijalna obuka

Kompjuter će vas jasno upozoriti ukoliko ste aktivirali režim za trkačku stazu (Foto: Auto magazin)
Kompjuter će vas jasno upozoriti ukoliko ste aktivirali režim za trkačku stazu (Foto: Auto magazin)

Bursać navodi i da je većina specijalizovanih automobilskih novinara imala priliku da prođe obuku na ovakvim automobilima koje organizuju proizvođači na stazama u inostranstvu, pa otuda i umerenost među kolegama.

"Prilikom testiranja na 'domaćem terenu', ostaje nam samo da auto isprobamo u skladu sa mogućnostima, a to su javni putevi. To znači da možemo da stisnemo gas prilikom uključenja na auto-put i to je sve. Na žalost, potreba za atraktivnim snimkom mnoge 'influensere' navodi da auto dovedu do limita, bez ikakve svesti o tome koje su mu stvarne mogućnosti, ali i svesti o tome da potencijalno ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju. Bilo je samo pitanje vremena kada će neko ko nije iz struke shvatiti da je precenio svoje vozačko umeće, i to na pogrešnom mestu", kaže on.

Detaljne utiske iz vožnje novog BMW-a M4 možete pročitati u sledećem broju Auto magazina, koji će se uskoro naći na kioscima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu