Napravili ste prekršaj – kada i kako vam kazna može biti ublažena

U Srbiji postoji procedura pomoću koje se može ublažiti kazna za saobraćajni prekršaj, ali i izbeći zabrana upravljanja automobilom na određeno vreme, što mnogi vozači ne znaju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.04.2021.

12:00

Napravili ste prekršaj – kada i kako vam kazna može biti ublažena
Foto: veselolane/shutterstock

Iako mogućnost sporazuma o priznavanju krivice u slučaju saobraćajnog prekršaja postoji već duži niz godina, mnogi vozači nisu upoznati sa ovom opcijom.

Osim što se na taj način smanjuje iznos novčane kazne, moguće je čak izbeći i zabranu upravljanja vozilom na određeno vreme, što je vozačima kojima posao zavisi od automobila od životne važnosti.

Na primer, ukoliko ste napravili prekršaj za koji bi vam sudija odredio novčanu kaznu u rasponu od 10.000 do 20.000 dinara, 3 kaznena poena i 30 dana zabrane upravljanja automobilom, ako postignete sporazum platićete 10.000 dinara i proći ćete bez zabrane upravljanja vozilom.

Jedino što nije moguće ublažiti jeste broj kaznenih poena koji se ne može smanjivati.

U slučajevima težih prekršaja, kada mera zabrane upravljanja vozilom ne može da se oprosti vozaču, ona se svakako može ublažiti, pa, recimo, umesto da ostanete bez dozvole na dva meseca, dobićete zabranu upravljanja automobilom u trajanju od 30 dana.

Treba napomenuti da pravo na sporazum nemaju vozači koji su u prethodne dve godine više od jednom pravosnažno kažnjeni za prekršaj iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, za koji je zakonom predviđeno obavezno izricanje šest ili više kaznenih poena.

Takođe, za najteže prekršaje, kao što je nasilnička vožnja, nije moguć sporazum o priznavanju krivice.
Foto: B92/NÆ
Sporazum o priznanju krivice u slučaju saobraćajnog prekršaja podrazumeva dogovor između vozača i policije kojim se - ukoliko vozač prizna krivicu - izbegava pokretanje i vođenje prekršajnog postupka.

Važno je napomenuti da sporazum ne može da se zaključi na licu mesta sa policajcem koji je napisao prekršajnu prijavu, već u lokalnoj nadležnoj policijskoj ispostavi i to tek kad vam sudski poziv stigne na kućnu adresu.

Dakle, sporazum zaključujete u svom gradu bez obzira na to gde ste u Srbiji napravili saobraćajni prekršaj.

Nakon što ste ga potpisali, ne morate da idete kod sudije za prekršaje, jer policija po službenoj dužnosti šalje sporazum sudu, a presuda vam stiže poštom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: