Sneg u aprilu, a na točkovima letnje gume – šta da radim?

Ukoliko ste se rukovodili zakonskom odredbom i kalendarom, verovatno ste već zamenili zimske gume letnjim.

Podeli
Foto: S_Photo/shutterstock
Foto: S_Photo/shutterstock

Iako se retko dešavaju, snežne padavine i nisu toliko neuobičajena pojava početkom aprila, naročito ako živite u višim predelima.

Sa prvim prolećnim danima i lepim vremenom, mnogi vozači se odlučuju da stave letnje gume na svoje automobile. Na takvu odluku utiče i zakonodavac koji je propisao da zimski pneumatici nisu obavezni posle 1. aprila, ali i mediji koji na prelasku iz marta u april revnosno podsećaju vozače na to.

I zaista, sa stanovišta ekonomičnosti i bezbednosti, bolje je na prosečnim prolećnim temperaturama na točkovima imati letnje pneumatike, nego zimske.

Ali šta se dešava ukoliko se vremenska situacija preko noći promeni, temperature naglo padnu i počne da pada sneg?

Ukoliko ste već stavili letnje gume, možete se naći u problemu, naročito ako sneg počne da se zadržava na putu.

Iako prema važećem zakonu na činite prekršaj ukoliko vozite po snegu posle 1. aprila i policija nema pravo da vas kazni, suočavate se sa rizikom da zbog neodgovarajućih pneumatika proklizate i izazovete saobraćajnu nezgodu.

Kako ne biste rizikovali udes, preostaju vam dve opcije - da ne vozite svoj automobil (ako to baš nije neophodno) dok se vremenska situacija ne poboljša ili da ponovo vratite zimske gume na točkove.

Ukoliko baš morate da vozite, druga opcija je i jedina ispravna sa stanovišta bezbednosti, naročito ako živite u brdsko-planinskim predelima gde padavine znaju da budu obilne čak i u aprilu, a sneg može da se zadrži i više dana.

Iako je to dodatno maltretiranje i udarac po džepu, vaša bezbednost i bezbednost vaše porodice nema cenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu