Ministar za B92.net objasnio zašto u Srbiji neće biti vinjeta

Republika Srbija se strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2021.

10:02

Ministar za B92.net objasnio zašto u Srbiji neće biti vinjeta
Foto: B92/NÆ

Jedna prvoaprilska šala podigla je protekle sedmice veliku prašinu među vozačima.

Vest da Srbija probno uvodi naplatu putarine putem vinjeta, mnogi su dočekali sa radošću, ali je već istog dana stigao hladan tuš kada se saznalo da je u pitanju šala koju su nam povodom 1. aprila priredile kolege iz "Vrelih guma".

Ipak, i to je bilo dovoljno da se u komentarima na našem sajtu ponovo povede polemika na temu načina plaćanja putarine u Srbiji.

Oko toga se već duže vreme lome koplja. Naime, vozačima koji često ili svakodnevno koriste auto-put opcija sa vinjetama bi više odgovarala, dok bi ta varijanta bila skuplja za one koji se retko voze auto-putem.

U prilog uvođenju vinjeta ide i činjenica da bi se na taj način izbegle gužve na naplatnim rampama, koje se stvaraju tokom leta i u vreme praznika.

Sa druge strane, država tvrdi da je naplata putarine na sadašnji način znatno efikasnija, a sistem pravedniji prema vozačima.

O ovoj temi, za B92.net govorio je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Tomislav Momirović.

"Republika Srbija se strateški opredelila za sistem naplate putarine prema pređenom kilometru. Ovakav način plaćanja putarine se, prema važećim propisima EU, smatra najpravednijim sistemom naplate putarine, jer korisnik auto-puta plaća putarinu za pređeni broj kilometara", objašnjava Momirović.

Postoji više razloga zbog kojih se u Republici Srbiji primenjuje sistem naplate putarine prema pređenom kilometru. Osim što se smatra pravednijim, on državi donosi i veće prihode za održavanje puteva.

Kako se navodi, prihod koji se ostvaruje naplatom putarine putem vinjeta nije dovoljan za kvalitetno održavanje auto-puteva, već su potrebne dodatne subvencije države za tu namenu.

Takođe, bolja je i kontrola naplate putarine - Republika Srbija ima najveću naplativost vozila u Evropi, pa je tako u 2020. godini naplativost bila 99,93%.

Korišćenje vinjeta je pogodnije za vozače koji svakodnevno koriste auto-put, dok je za korisnike koji to čine povremeno ili vozače u tranzitu, ovaj sistem znatno skuplji i nepravedniji.

Ipak, neke države u okruženju, poput Bugarske, Mađarske, Slovenije i Austrije, prednost su dale vinjetama, dok se, na primer, u Hrvatskoj, Makedoniji i Grčkoj primenjuje model naplatnih rampi kao kod nas.

U anketi na našem sajtu velika većina čitalaca svoj glas je dala vinjetama. U trenutku pisanja ovog teksta, njih 2.096 glasalo je za tu opciju, dok je za postojeći sistem naplatnih rampi bio svega 331 učesnik ankete.

Da je ova tema veoma kompleksna, pokazuju brojni komentari čitalaca koji su izneli argumente za i protiv uvođenja vinjeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: