Nova pravila za vozače: Od sada obavezno zaustavljanje na pružnom prelazu

Na većini pružnih prelaza i sada postoji znak STOP, mada ga malo ko poštuje, kao uostalom i na drugim mestima, primećuje sajt Polovni automobili.

Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Svaki put kada dođe do tragedije na pružnim prelazima, naročito kada u njima učestvuju autobusi, javnost postavi pitanje: "A zašto nije bila spuštena rampa na prelazu"?

Koliko god ovo pitanje bilo logično, ono ima i sasvim logičan odgovor koji glasi – rampe na pružnim prelazima nisu obavezne ni u Srbiji, ni u Evropi.

Ako se pitate zašto rampe nisu obavezne na svim pružnim prelazima, odgovor je jednostavan – pružnih prelaza ima mnogo i trebalo bi zaista mnogo novca da se svi pokriju rampama.

Takođe, rampe se kvare, a izuzetno su česte i krađe na pružnim prelazima sa rampama, odakle lopovi uzimaju sve što može da se proda – kablove (bakar je skup), releje, prekidače, itd.

Stoga je verovatno najbolje rešenje koje je sada uvedeno – da sva putnička i teretna vozila moraju da se zaustave na prelazu preko pruge.

Nova pravila

Dakle – kada naiđete na pružni prelaz, morate da se zaustavite, uverite se da ne nailazi voz (ili neko drugo šinsko vozilo) i zatim nastavite vožnju.

Ovo ne znači da će biti ukinute rampe i semafori na pružnim prelazima, ali tamo gde ih nema, obavezno će morati da postoji znak STOP.

Istina, na većini pružnih prelaza i sada postoji znak STOP, mada ga malo ko poštuje, kao uostalom i na drugim mestima.

Izmenjene definicije

Ova nova pravila je uvelo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – reč je Pravilniku o izmenama i dopunama "Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji".

Istovremeno su donete još neke izmene, ali nisu toliko značajne koliko ova o pravilima ponašanja na pružnim prelazima.

Takođe, i sama definicija znakova (uključujući i znak STOP) donekle je izmenjena, ali nećemo ulaziti u detalje, pošto je reč o terminologiji koja će teško imati uticaja na to kako ih percepira prosečan vozač.

Zaključak

Iako nije reč o velikoj promeni u propisima, koristimo ovu priliku da još jednom apelujemo na sve vozače da poštuju saobraćajnu signalizaciju i prostu logiku.

To što su rampe na pružnom prelazu podignute ne znači da treba da projurite bez gledanja – postoji mogućnost da sistem za podizanje/spuštanje rampi uopšte ne radi.

Upravo zbog toga se i na pružne prelaze sa rampom postavlja saobraćajni znak STOP.

U svakom slučaju – kada naiđete na prugu, zaustavite se, pogledajte da li nailazi voz, i tek tada pređite prugu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu