Kako da vam pneumatici traju duže?

Automobilske gume predstavljaju jedini dodir vozila sa putem i tako značajno utiču na bezbednost u saobraćaju, vozne karakteristike i udobnost tokom vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.02.2021.

08:48

Kako da vam pneumatici traju duže?
Foto: Goodyear

Pravilna upotreba pneumatika produžava njihov vek trajanja, što doprinosi i manjoj potrošnji prirodnih resursa i stvaranju manje količine otpada.

Stručnjaci kompanije Goodyear pripremili su jednostavne savete pomoću kojih možete da uštedite novac i istovremeno zaštititi životnu sredinu.

Održavanje pravilnog nivoa pritiska u pneumaticima značajno utiče na bezbednost, vozne karakteristike, habanje pneumatika i potrošnju goriva.

Prenizak pritisak vazduha uzrokuje pregrevanje gume i veću potrošnju goriva, a previsok povećava osetljivost na prepreke na putu i pogoršava udobnost u toku vožnje, a u oba slučaja dolazi do bržeg i nepravilnog habanja pneumatika.

Pritisak u pneumaticima zato treba proveravati barem jednom mesečno i pre svakog dužeg putovanja.

Iako je veliki broj savremenih automobila opremljen elektronskim sistemom za kontrolu pritiska (TPMS), pritisak u pneumaticima svejedno treba proveriti i ručno pomoću merača pritiska.

Preporučene vrednosti pritiska u pneumaticima za vaše vozilo obične su navedene u uputstvu za upotrebu vozila.
Foto: Goodyear
• Stručnjaci savetuju da prilikom provere pritiska obavite i pregled gaznog sloja pneumatika na moguće znakove habanja ili zaglavljena strana tela.

Vodite računa i o dubini profila ali i o stanju ivica gume. Produženju veka trajanja pneumatika doprinosi i redovna rotacija, odnosno menjanje njihovog položaja između dve osovine.

Pneumatici na prednjim točkovima inače se ne habaju isto kao na zadnjim, a zamena tako doprinosi ravnomernijem habanju, pa tako i dužoj upotrebljivosti.

Ako redovno vozite velikom brzinom, prenosite težak teret ili vozite na velikim udaljenostima, usled dodatnih opterećenja potrebna je češća rotacija.
Foto: Goodyear
• Neravnomerno habanje može da bude znak i da je potrebno da centrirate i optički podesite točkove.

Ako u toku vožnje primetite da vozilo vuče na jednu stranu ili da se volan u toku vožnje trese, vreme je za otklanjanje nepravilnosti koje u suprotnom slučaju mogu da utiču na performanse pneumatika.

Na vek trajanja pneumatika i iskorišćenje njihovih performansi utiču i vaše navike u vožnji. Naglim ubrzavanjem i kočenjem ili agresivnom vožnjom preko neravnina i rupa na putu, pneumatici će se brže habati i oštećivati, zato težite opuštenom stilu vožnje.
Foto: Goodyear
• Pored adekvatnog ponašanja važan je i pravilan odabir pneumatika s obzirom na vremenske prilike.

Letnji i zimski pneumatici su namenski prilagođeni za vožnju u određenim uslovima. Bez obzira na broj pređenih kilometara leti - nemojte koristiti zimske pneumatike.

Zimski pneumatici osiguravaju optimalne performanse po hladnom vremenu, dok se na višim temperaturama brže habaju i pružaju manje prijanjanja, što značajno utiče na dužinu zaustavnog puta.

Zbog pregrevanja se narušavaju svojstva gumene smeše i oštećuju se lamele na gaznom sloju, a usled većeg otpora kotrljanja, povećava se i potrošnja goriva.

Šta raditi sa istrošenim gumama?

U Evropi se svake godine reciklira ili ponovo upotrebi više od tri miliona tona istrošenih pneumatika.

Zato, kada nastupi vreme da kupite nove pneumatike, budite odgovorni prema životnoj sredini i predajte stare pneumatike vulkanizeru ili ih odnesite u odgovarajuće sabirne centre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: