Električnoj Mazdi pet zvezdica za bezbednost

EuroNCAP je dodelio Mazdi MX-30 maksimalnih pet zvezdica, sa ocenom 91% i 87% u kategorijama zaštite odraslih putnika i dece u automobilu.

Podeli
Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Mazda MX-30 osvojila je maksimalne bodove na testovima bočnog udara, kao i najbolje ocene na testu sudara za kategoriju dece od 6 i 10 godina, i za frontalni i za bočni udar.

MX-30 prva je Mazda koja je osvojila pet zvezdica na novim, strožim EuroNCAP testovima.

Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Električna Mazda je zabeležila sledeće rezultate u četiri testne kategorije: odrasli - 91%, deca - 87%, bezbednost pešaka - 68% i sistemi asistencije - 73%.

Ocena je rezultat primene najnovije Skyactiv mehaničke platforme vozila, koja se odlikuje visokom krutošću konstrukcije i laganom karoserijskom strukturom koja apsorbuje udarce.

Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Osim toga, automobil je opremljen širokim rasponom naprednih bezbednosnih tehnologija i-Activ sense koje pomažu vozačima da prepoznaju potencijalne rizike i smanje verovatnoću povreda, kao i visokim nivoom zaštite pešaka.

Istaknuti element dizajna MX-30 su njegova Freestyle vrata, nasleđeno rešenje sa Mazde RX-8 iz 2003. godine. To, međutim, ne utiče negativno na bezbednost.

Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

U stvari, analiza lomljenja deformabilnih elemenata pri ispitivanju frontalnog sudara sa delimičnim preklapanjem čeonih površina pokazala je da struktura MX-30 ne predstavlja visok rizik za putnike pri takvoj vrsti sudara, rekli su u EuroNCAP-u.

Takođe, pri testu bočnog sudara - simulirajući sudar sa drugim vozilom uz snažni bočni udar - zaštita svih kritičnih područja tela bila je dobra i automobil je postigao maksimalni broj bodova za ova dva testa.

Foto: Mazda promo
Foto: Mazda promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu