Vožnja po kiši (ni)je bauk

Za mnoge vozače vožnja u kišnim uslovima zna da bude stresna, pa čak i opasna. Ipak, uz dobru pripremu automobila, povećanu pažnju i koncentraciju za volanom, vožnja po kiši može da bude podjednako bezbedna kao po suvom.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

11:00

Vožnja po kiši (ni)je bauk
Foto: B92/NP

Vožnju po kiši svakako ne treba potceniti, ali ona ne treba ni da izaziva strah kod vozača - važno je biti svestan drugačijih vremenskih uslova i ograničenja koja ona nose sa sobom.

Iako mnogi vozači, pre svega oni iskusniji, znaju kako da se ponašaju u saobraćaju po ovakvom vremenu, nije loše ponoviti neke korisne savete, naročito zbog onih koji su nedavno položili i još nisu imali priliku da voze u kišnim uslovima.

Prva stvar koju bi trebalo da rešite kada vidite da napolju lije kao iz kabla jeste da odlučite da li je vaše putovanje neophodno. Da li može da se odloži ili izbegne? Jer ako nije nužno da vozite, najbolje je da to i ne činite.

Ako sve već seli u svoje vozilo, potrudite se da je ono opremljeno novijim i očuvanim gumama - sa dovoljno dubokom šarom - koje će vam omogućiti dobro prijajanje na mokar asfalt i obezbediti brzo odvođenje velikih količina vode ispod točkova.

Veoma važna oruđa u vožnji po kiši su farovi i brisači. Potrudite se da su vam sve sijalice na vašim svetlima ispravne, a farovi čisti.

Savetujemo vam, takođe, da proverite stanje brisača i, ukoliko je potrebno, zamenite ih novim jer će vam značajno olakšati vožnju po kiši.

U kišnim danima, posebno kada su velike tempraturne razlike tokom dana, često će se kondenzovati voda na vašim prozorima koji će magliti. Većina novih automobila ima sisteme koji automatski to rešavaju, a ukoliko posedujete neki stariji tip vozila, uključite ventilaciju da duva na vetrobran i ulazak vazduha spolja, umesto recirkulacije.
Foto: B92/NÆ
Dok vozite logično je da brzinu prilagodite uslovima na putu jer ne možete voziti istom brzinom kao kada je suvo. Ali to ne znači ni da treba da se krećete 30 km/h tamo gde je moguće bez problema voziti 50 km/h.

Od suštinskog značaja je da povećate razdaljinu između svog i automobila ispred vas jer je po kiši znatno duži zaustavni put prlikom kočenja, bez obzira na to kakve su vam gume i koliko je kvalitetan automobil koji vozite.

Kada pada kiša na kolovozu će se sigurno formirati lokvice i stajaća voda, posebno na lošijim podlogama kakvih je mnogo na našim putevima. Trudite se da ih zaobilazite ne ugrožavajući bezbednost ostalih učesnika saobraćaja, a kada prolazite kroz njih smanjite brzinu kretanja.

Usled neprilagođene brzine vaš automobil može da izgubi kontakt sa podlogom, a vi da izgubite kontrolu nad njim. Osim toga, nije lepo ni da poprskate pešake koji se kreću pored kolovoza, jer se sutra vi možete naći na njihovom mestu.

Takođe, prilikom prolaska kroz stajaću vodu trudite se da to činite "glatko", bez oštrog uletanja i nagle promene pravca kretanja. Brzim prolaskom kroz stajaću vodu možete da zapljusnete druge vozače i dovedete ih u opasnu situaciju, kao i da izazovete ulazak vode u motorski prostor što može da dovede do kvara na automobilu.

Barice na putu takođe mogu da sakriju udarne rupe, neravnine zbog šahtova i useke u asfaltu, pa ćete kretnjom prilagođenom brzinom izbeći i eventualno oštećenje svog vozila.

U sezoni obilnih kišnih padavina voda se često zadržava na nekim delovima kolovoza, posebno u nižim područjima i podvožnjacima. Ukoliko voda prekriva put, a vi niste sigurni koliko je duboka na određenim deonicama, najbolje je da pronađete alternativni pravac kako biste izbegli havariju ili situaciju opasnu po život.

Ako ste se pak uverili da dubina nije prevelika i da možete da prođete vašim automobilom kroz vodu, učinite to oprezno i polako. Nakon što prođete kroz dublju vodu, korisite kočnice nešto češće kako biste uklonili višak vode sa njih kako biste ih vratili u optimalno stanje.

Kakva su vaša iskustva u vožnji po kiši?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: