Traktori i dalje pogubni, kako sačuvati živote na srpskim putevima? VIDEO

Poslednjih dana smo imali prilike da u medijima slušamo i čitamo o saobraćajnim nesrećama u kojima su učestvovali traktori. Većina njih bila je sa smrtnim ishodom. Svake godine za volanom traktora ili drugih poljoprivrednih mašina pogine veliki broj ljudi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.09.2020.

19:00

Traktori i dalje pogubni, kako sačuvati živote na srpskim putevima? VIDEO

Veliki broj ljudi na putevima Srbije strada u nesrećama u kojima učestvuju traktori. A razloga je mnogo....

Na osnovu iskustva iz saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju ove kategorije vozila zaključeno je da u većini nesreća učestvuju neregistrovana odnosno tehnički neispravnna vozila.

Takođe, na velikom broju primera ustanovljeno je da su vozači koji su upravljali ovim vozilima imali određen procenat alkohola u krvi, a neretko se dešava da su za volanima traktora osobe koje za to nemaju dozvolu, pa čak i deca.

Ova vozila su uglavnom nepravilno i nedovoljno osvetljena, a žuto rotaciono svetlo gotovo da ni ne postoji. Problem postoji i kod prikolica za traktor jer često se zakači samo sa jednim šrafom.

To ostavlja toliko slobodnog prostora da, ako traktor naleti na rupu, šraf iskoči i traktor ode na jednu, a prikolica na drugu stranu.

Zbog čestih nesreća sa fatalnim posledicama, nadzor nad ovim vozilima morala bi voditi država, odnosno opštine u kojima se traktori registruju.

Vozačima traktora je neophodna edukacija, a morali bi imati i police osiguranja kako bi mogli isplatiti štetu trećim licima ukoliko izazovu udes. Međutim, kod nas toga nema.

O traktoru registrovanom pre deset godina niko više ne vodi računa, o njegovoj tehničkoj ispravnosti, osiguranju i slično.

Septembar i oktobar predstavljaju mesece kada poljoprivredne mašine počinju da budu deo saobraćaja na lokalnim putevima, a oni su neretko uzročnici teških saobraćajnih nesreća, baš kao što smo i videli u prethodnom prilogu.

Zato se postavlja pitanje kako sačuvati živote, kako vozača putničkih automobila, autobusa, kamiona, tako i traktora i drugih poljoprivrednih mašina. O ovom problemu za TV Prva je govorila Jasmina Milošević iz Agencije za bezbednost saobraćaja.
Osim poljoprivrednih mašina, u septembru na puteve stižu i vozila koja prevoze drva za ogrev.

Sezona pripreme ogreva je na početku pa ovih dana često na drumovima možemo videti traktore koji prevoze drva.

Mnogi koriste sopstvenu mehanizaciju kako bi prošli jeftinije, ali tako dovode u opasnost i ostale učesnike u saobraćaju. Kako se drva transportuju u zlatiborskom kraju istražuje Slobodan Simić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: