Nemačka auto-industrija na prekretnici: Bez subvencija za "prljave" motore

Vlasti i proizvođači automobila u Nemačkoj sve više se okreću ekologiji, digitalizaciji i autonomnoj vožnji. To je pokušaj da se najvažnija nemačka industrija, u kojoj radi blizu milion ljudi, postavi na drugačije temelje.

Izvor: DW
Podeli
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Bavarski premijer Markus Zeder smatra da njegove kolege na vodećim funkcijama još nisu shvatile koliko je stvar ozbiljna.

Kaže, blagostanje Bavarske i Nemačke u velikoj meri zavisi od automobila.

Trenutno su auto-placevi prepuni, poručuju iz Minhena. Ali ideja Zederove Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koja vlada Bavarskom i učestvuje u Saveznoj vladi, nije naišla na oduševljenje, piše Dojče vele.

Naime, CSU je tražila da država u narednom periodu isplaćuje premije i za kupovinu automobila sa klasičnim motorom, kako bi podstakla potrošnju. Do sada takve subvencije dobijaju jedino kupci automobila na električni pogon.

U paketu pomoći zbog korone odnedavno je premija povećana na najviše 9.000 evra za automobile koji koštaju do 40.000 evra.

Od tih 9.000, dve trećine daje država, a jednu trećinu proizvođač.

U utorak je održan takozvani "automobilski samit" i u završnom papiru ideja iz Bavarske nije ni pomenuta.

Subvencionisanju prljavih motora na dizel i benzin protive se pre svega Socijaldemokrate koje su takođe deo vlade Angele Merkel.

Ugrožena radna mesta

Angela Merkel prilikom posete Volkswagenovom pogonu za proizvodnju električnih automobila (Foto: VW promo)
Angela Merkel prilikom posete Volkswagenovom pogonu za proizvodnju električnih automobila (Foto: VW promo)

Na sastanku u utorak učestvovali su kancelarka Merkel, neki ministri, premijeri automobilskih pokrajina Bavarske (gde je sedište BMW-a), Donje Saksonije (Volkswagen) i Baden-Virtemberga (Dijmler), kao i bosovi autoindustrije i sindikalci.

Ali nije dogovoreno ništa konkretno.

Sačinjene su radne grupe koje će ispitati gde država treba da pogura automobilsku branšu kako bi ova bila pripremljena na budućnost saobraćaja – električni automobili, proizvodnja baterija, autonomna vožnja – kao i kako se može sprečiti bankrot dobavljača u doba pandemijske krize.

Ovog avgusta je u Nemačkoj novoregistrovano čak 20 odsto automobila manje nego u istom mesecu prošle godine. Pri tome je korona samo deo problema.

Već godinama je tema kako pripremiti automobilsku branšu na tektonske promene i sačuvati ugled nemačkih marki na svetskom tržištu.

U Nemačkoj oko 800.000 ljudi direktno radi u proizvodnji automobila i delova, a ta branša je tradicionalno najjači izvozni adut koji čini oko 17 odsto ukupnog izvoza roba.

Kamioni bez šofera

Cilj politike i proizvođača je da Nemačka preuzme vodeću ulogu u autonomnoj vožnji – onoj u kojoj vozilom ne upravlja vozač već softver.

U pripremi je i zakon koji bi omogućio da Nemačka najkasnije kroz dve godine postane prva država u kojoj se teretna vozila kreću autonomno i gde je to dozvoljeno u celoj zemlji.

Raspravlja se i jačanju mreže stanica za punjenje električnih automobila. Do sada, kako se žali udruženje vozača ADAC, svaki operater naplaćuje struju za automobile različito, pa bi valjalo doći do zajedničkog sistema.

strana 1 od 9 idi na stranu