Šta da radite kada vam se auto pokvari na putu – bezbedno zaustavljanje

Ovakve neprijatnosti mogu da se dogode svakom vozaču, a mnogi u toj situaciji ne znaju da se snađu. Na pravilno postupanje u slučaju kvara na putu podseća sajt Polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2020.

10:45

Šta da radite kada vam se auto pokvari na putu – bezbedno zaustavljanje
Foto: B92/NÆ

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

Iznenada u vožnji začujete glasan neobičan zvuk, upali se "ček-endžin" lampica, neke druge lampice, auto izgubi snagu ili se jednostavno ugasi... Shvatate da morate da se zaustavite, milom ili silom.

Međutim – to može da bude veoma opasno, pošto kada stanete, postoji veliki rizik da vas neko udari, naročito na putevima gde se brzo vozi.

Zato postoji procedura koju treba ispratiti da biste maksimalno smanjili taj rizik. Čak i ukoliko pored puta ima dovoljno mesta da bar pola auta uklonite sa asfalta, situacija je i dalje veoma opasna. Zato uradite sledeće:

1. Odmah upalite sva četiri migavca – i pre nego što se zaustavite!

2. U zavisnosti od vrste puta i kvara, pokušajte da dođete do što bezbednijeg mesta na kojem možete da se zaustavite – prvenstveno što dalje od nepregledne krivine, prevoja ili tunela.

3. Zaustavite auto što više uz desnu ivicu kolovoza.

4. Upalite sva četiri migavca – ovo ponavljamo za svaki slučaj, osim ukoliko kvar nije takve prirode da migavci jednostavno ne rade.

5. Ukoliko je noć, upalite i poziciona svetla.

6. Ubacite menjač u "prvu" i povucite ručnu kočnicu – možda ste na blagoj nizbrdici koju niste ni primetili, a zbog kvara ste menjač izbacili u "ler", tako se zaustavili i zbog stresa potpuno zaboravili da obezbedite da auto ostane u mestu.

7. Obucite reflektujući prsluk – on treba uvek da vam bude u kabini, na dohvat ruke, a ne u prtljažniku, kako biste u ovakvim situacijama mogli da ga obučete bez izlaska iz auta.

Po zakonu morate da imate samo jedan prsluk, ali nije loše imati više komada i za saputnike, pošto će vam možda oni pomagati da odgurate auto na bezbednije mesto, da ga zakačite za drugi auto kojim ćete da ga odšlepujete i slično.

8. Pre izlaska iz auta dobro proverite situaciju, tj. da li nailaze vozila iza vas, naročito ako ste na nekoj deonici na kojoj se brzo vozi.

9. U slučaju potrebe, očistite migavce i druga svetla od od snega, blata ili prašine da bi se što bolje videli. 10. Postavite sigurnosni trougao na udaljenost od najmanje:

• 50 metara van naselja

• 10 metara u naselju

Ovo su minimalne udaljenosti po zakonu – ako su loši vremenski uslovi (magla, kiša... ), naročito sa klizavim asfaltom, možete da stavite trougao i dalje kako bi drugi vozači mogli blagovremeno da uspore ili se zaustave.

11. Ukoliko ne pada kiša/sneg, dobra ideja može da bude da otvorite prtljažnik, naročito ako imate karavan ili hečbek – tako će sa veće udaljenosti biti uočljivije da je vaš auto zaustavljen.

S obzirom na to da se tokom vožnje masovno koristi mobilni telefon, ne bi bilo neobično da neko uopšte ne primeti trougao sve dok ne pređe preko njega, a i tada će verovatno prvo pogledati u retrovizor...

12. Sklonite se sa kolovoza – ali ne sedajte ni u automobil. Stanite negde sa strane. Isto važi i za putnike. U automobilu nisu bezbedni.

13. Pozovite pomoć, odnosno šlep službu.

14. Ukoliko je razlog za zaustavljanje bilo oštećenje gume/felne ili nekog drugog dela, nakon što ste naleteli na neki opasan predmet (cigla, kamen, armatura, komad metala...), a odmah zatim se na licu mesta sasvim "slučajno" stvorio kamion šlep službe, budite ubeđeni da je reč o prevari.

U tom slučaju, recite da ste već zvali drugu šlep službu, zapišite registarski broj kamiona, pokušajte da ga slikate tako da prevarant to ne primeti (zbog vaše bezbednosti) i pozovite policiju čim se udalji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: