Kako da napravim oglas za prodaju automobila?

Nameravate da prodate svoj automobil, a niste sigurni kako se pravi oglas.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Za mnoge je kupovina polovnog automobila prava noćna mora, ali i prodaja polovnjaka često može da izazove glavobolju. Ko nema iskustva u pravljenju oglasa, nehotice može da uradi nešto pogrešno zbog čega će odbiti potencijalne kupce.

Sa druge strane, ima i onih talentovanih koji pokušavaju i uspevaju da nesvakidašnjim oglasima privuku pažnju ne samo kupaca već i medija, poput prodavca jednog Chevroleta o čijem oglasu je nedavno pisao i naš sajt.

Iako su danas prodavcima na raspolaganju razne online platforme za prodaju polovnjaka, nismo baš svi rođeni za trgovce automobilima. Zato smo za savet kako da napravimo oglas pitali Branislava Grkovića sa sajta Polovni automobili.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Šta bi sve i na koji način trebalo napisati u jednom oglasu za prodaju automobila? Šta treba da stoji u naslovu, a šta u opisu?

"U pokušajima da se izdvoje od drugih i budu originalni, pojedini prodavci automobila ponekad znaju da odu u drugu krajnost. Dobar oglas je pre svega tačan, precizan i pun korisnih informacija za onoga ko kupuje automobila. Pođite od sebe kad kupujete automobil, da li u oglasu želite da imate sve i svašta navedeno ili jasno i precizno", objašnjava Grković.

"U naslovu treba da stoji tačno o kojoj marki i modelu automobila se radi, godini proizvodnje, eventualno koji je motor u atomobilu ili nivo opreme koji poseduje. Što detaljniji i precizniji opis oglasa, to je bolje. Navedite šta sve ima automobil od opreme, do drugih pratećih elementa koji idu uz njega. Kako je održavan, da li ima neko oštećenje".

"Nema potrebe da se krije u oglasu da recimo auto ima neku ogrebotinu i slično. Kupci žele da kupe dobar polovni automobili, a ne bez mane, ipak nije nov. Najvažnije je da podaci u oglasu budu tačni i da kupac, kad dođe da pogleda automobile, zatekne upravo onakav kakav je opisan u oglasu. U suprotnom, brzo će izgubiti poverenje u vas kao prodavca i s pravom će postaviti pitanje: Ako ovo nije tačno iz oglasa, ko zna šta tu još sve ne valja?".

Opširnije o tome kako da poboljšate svoj oglas možete pročitati u posebnom tekstu.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Koliko su bitne fotografije vozila i kako treba fotografisati automobil za oglas?

"Fotografje su jednako važne koliko i tačnost podataka u oglasu. Dobrim fotografijama možete da se izdvojite od drugih, tako da ne žalite vreme da napravite dobre fotografije za vaš oglas".

"Pre svega, fotografišite automobil po danu. Prethodno ga operite, sredite gume i felne, očistite unutrašnjost automobila i po mogućstvu, nađite neku dobru lokaciju za fotografisanje. I slikajte što više detalja. Nakon što se odluče za marku i cenu automobila, kupci najviše pažnje posvećuju gledanju fotografija automobila koji žele da kupe".

Na koje još detalje treba obratiti pažnju? Da li recimo pomaže ako se navede da cena nije fiksna?

"Za cenjkanje se može reći da je sastavni deo kupovine i prodaje automobilia. Sve se ređe nalaze oglasi u kojima je naznačeno da je cena za automobil koji se prodaje fiksna. Mnogi prodavci spremni su na cenjkanje. Neko će staviti da je cena fiksna jer zna tačno koliko želi da dobije za svoj auto, drugi recimo ne vole da se cenjkaju. Ali ćete, takođe, često čuti i da se neozbiljni kupci prepoznaju po pitanju: Koja je poslednja cena?".

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Kakav je tvoj stav prema odomaćenim frazama i superlativima u naslovu, poput NOV!NOV!NOV! i sl.? Kako to utiče na potencijalne kupce?

"U jednom trenutku je postojao trend da se u oglas za prodaju polovnih automobila stavlja 'NOV!NOV!NOV!' i bilo je puno takvih ogalsa, ali sada se mnogo ređe pojavljuju. Generalno, oglasi sa takvim ili sličnim naslovima mogu da odbiju kupce bez obzira što se možda radi o stvarno dobrom automobilu. Jednostavo, takvi oglasi deluju neozbiljno i naš je savet da se to ne stavlja".

Da li pokušaj duhovitosti, poput ovog iz gore pomenutog oglasa, ima nekog efekta (pozitivnog ili negativnog)?

"Za oglas koji ste pomenuli ne bismo rekli da je bio pokušaj, već je zaista bio duhovit, originalan i uspeo je da se izdvoji od drugih toliko da je i nekoliko medija pisalo o njemu. Samim tim, prodavac je dobio veću vidljivost i veću šansu da će pre pronaći kupca", smatra Grković.

"Ipak, ne treba juriti originalnost po svaku cenu jer to može da se pretvori u svoju suprotnost i da se dobije kontra efekat, odnosno kao i u slučaju sa 'NOV!NOV!NOV!' da delujete neozbiljno i odbijete potencijalnog kupca".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 8 idi na stranu