Kakva je ponuda električnih i hibridnih automobila u Srbiji, a kakav je odziv kupaca?

Iako je Srbija daleko iza razvijenih evropskih zemalja po broju registrovanih električnih i hibirdnih automobilima, interesovanje građana za ovim vozilim je u porastu, kao i tržišna ponuda.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

12:00

Kakva je ponuda električnih i hibridnih automobila u Srbiji, a kakav je odziv kupaca?
Corolla Hybrid (Foto: Toyota promo)

Rezultati istraživanja koje je nedavno sproveo sajt Polovni automobili pokazuju da broj hibridnih i električnih automobila na putevima u Srbiji, kao i interesovanje za njih, polako rastu.

Prema podacima kojima raspolaže MUP Srbije, u našoj zemlji su ukupno registrovana 102 putnička vozila na električni pogon, a tu je i 1.416 registrovanih hibridnih putničkih vozila.

Podršku kupcima koji bi želeli da nabave neko od vozila sa elektromotorom pružila je i Vlada Republike Srbije, koja je početkom godine donela odluku o subvencijama.
Ioniq je dostupan u sve tri elektrifikovane verzija (Foto: Hyundai promo)
Podsticaji za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila kreću se od 250 evra za električne mopede i lake tricikle do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila.

Preciznije, nov električni motocikli se subvencionišu sa 500 evra, hibridna putnička/laka teretna vozila (koja imaju bar jedan električni motor u hibridnom sistemu) sa 2.500 evra, dok se takozvani "plug-in" hibridni automobili (kod kojih se baterije osim radom benzinskog/dizel motora mogu puniti i na strujnoj utičnici/elektropunjaču) kao i električna vozila sa produženom autonomijom kretanja (vozila koja pored elektromotora imaju i mali benzinski motor koji služi isključivo kao generator el. energije) subvencionišu sa 3.500 evra.

Podsticaji za nabavku potpuno električnih automobila (koje pokreće isključivo motor na struju) iznose čak 5.000 evra.
BMW i3 (Foto: Auto magazin)
Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu, pa je ponuda novih hibridnih i električnih modela na našem tržištu veća nego ikad ranije.

Kupcima u Srbiji su svakako interesantniji hibridni automobili, kako zbog niže cene od potpuno električnih, tako i zbog praktičnosti (imaju i SUS motor pa nema straha da bi auto na putu mogao da ostane bez struje, a i ne moraju da razmišljaju gde će da pune baterije).

Najviše modela sa hibridnim pogonskim sistemom nudi Toyota, koja je najpoznatija po ovoj vrsti pogona. Tako se, na primer, Yaris Hybrid može kupiti za oko 17.500 evra, bez uračunate subvencije koja za ovaj automobil iznosi 2.500 evra. To znači da će budućeg vlasnika ovaj automobil na kraju koštati 15.000 evra.

Za one sa većim budžetom (i potrebema), na raspolaganju je i Corolla Hybrid čija cena je (takođe bez subvencije) oko 27.000 evra, kao i desetak hiljada skuplji SUV RAV4 Hybrid.

Sličan hibridni SUV nudi i Honda, koja model CR-V Hybrid prodaje takođe za oko 37.000 evra.
Jaguar I-Pace (Foto: B92/AK)
Elektrifikovane automobile (Hibride i EV) nudi i Hyundai. Ovaj proizvođač, na primer, ima jedinstveni model Ioniq, koji se može naručiti u tri verzije - sa hibridnim, plug-in hibridnim i čisto električnim pogonom. Ioniq Hybrid košta oko 26.000 evra, Plug-in Hybrid oko 33.000 evra, a Ioniq Electric oko 36.000 evra.

Cene su izražene bez uračunatih državnih subvencija. Ako bi se i one unele u kalkulaciju, Hybrid bi koštao oko 23.500 evra, Plug-in oko 29.500 evra, a Electric oko 31.000 evra.

I premijum proizvođači imaju u ponudi sve više modela sa hibridnim ili "plug-in" hibirdnim pogonom, kao što je slučaj sa sledećim vozilima. Tako Mercedes nudi hibridnu A klasu (A 250e) za nešto više od 32.000 evra, a SUV GLC 300e sa pogonom na sva 4 točka košta oko 53.500 evra.

I dok većina proizvođača u hibridna vozila pored električnog ugrađuje i benzinski agregat, Mercedes prodaje i hibridne modele koji u sebi kombinuju dizel i električni motor. Primer jednog takvog automobila je poslovna limuzina Mercedes E 300de čija je cena u Srbiji nešto ispod 56.000 evra.

Ove cene treba umanjiti za 3.500 evra koliko iznosi subvencija za plug-in hibridne modele.
VW e-Up! (Foto: Auto magazin)
Kada je reč o čisto električnim modelima, ponuda u Srbiji je nešto skromnija. Pored pomenutog Hyundaija Ioniq Electric, izdvajamo i lajfstajl BMW i3 koji košta oko 40.000 evra. Uz subvenciju bi cena bila 35.000 evra.

Najjeftiniji je svakako kineski mikro-automobil ZhiDou koji se (bez uračunate subvencije od 5.000 evra) prodaje za oko 18.500 evra.

S obzirom da se Tesla modeli u Srbiji još zvanično ne prodaju, u toj klasi je zanimljiva električna ekskluziva iz Jaguara, krosover I-Pace sa 400 konjskih snaga, koji bez uračunate subvencije košta 90-ak hiljada evra.

Električne modele nude i drugi proizvođači, među kojima su Volkswagen, Nissan, Renault, a odnedavno i Peugeot i Opel.

Ponuda polovnih hibridnih i električnih automobila na našem tržištu je još veća, ali u tom slučaju potencijalni kupci ne mogu da računaju na državne subvencije.

Što se tiče interesovanja kupaca za nova elektrifikovana vozila, ministar za zaštitu životne sredine, Goran Trivan, nedavno je u intervjuu za Telegraf rekao da su građani Srbije od stupanja na snagu odluke o subvencijama predali 80 zahteva za subvencionisanje kupovine električnih i hibridnih automobila, kao i da najviše traže hibride, sa stimulacijom od 2.500 evra.

Od ukupnog broja zahteva, izdato je 16 rešenja kupcima, a ostala su u proceduri.

"Od 16 rešenja koja smo usvojili, uglavnom su bila rešenja za tipična hibridna vozila, sa subvencijom od 2.500 evra, kao i dva rešenja za električni moped. Statistika je početna i ništa ne znači ali je indikativna da se ljudi u većoj meri opredeljuju za hibride, pre svega zarad mreže električnih punjača pa se osećaju bezbednije", navodi Trivan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: