Da li treba zabraniti i uvoz Euro 4 polovnjaka? ANKETA

Za sada je najavljeno da će od 1. januara 2021. biti zabranjen samo uvoz vozila sa Euro 3 motorima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

10:15

Da li treba zabraniti i uvoz Euro 4 polovnjaka? ANKETA
Foto: B92/NÆ

Iz Ministarstva zaštite životne sredine početkom godine je najavljeno da bi zabrana uvoza polovnjaka sa Euro 3 motorima, trebalo da stupi na snagu početkom sledeće godine.

Za sada nema konkretnih planova o tome da li će se i kada ista mera primeniti i na vozila sa Euro 4 motorima.

Ovih dana se po ko zna koji put u medijima najavljuje novi kontigent polovnjaka iz Nemačke, koji preti da završi na našem tržištu.

Naime, kako Nemačka i druge članice EU pooštravaju ekološke propise, vlasnici starijih automobila u tim zemljama postepeno se rešavaju svojih vozila.
Foto: B92/NÆ
Veliki broj takvih automobila po pravilu se izvozi na tržišta zemalja Istočne Evrope, pre svega Blakana. Zato se očekuje da dobar deo ovih vozila završi u Srbiji.

"Završiće sigurno. To je jedna od onih 100 stvari koje nisu u našoj nadležnosti", kaže ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan u intervjuu za Telegraf.

"U kontaktu smo sa drugim ministarstvima i carinom. Na neki način, to je postalo politička odluka, a nekada se tiče i ličnih kalkulacija. Ja nisam na toj strani. Euro 3 i Euro 4 motori, redom, moraju biti zabranjeni, što se tiče uvoza".

Iako su mnogi vlasnici automobila sa Euro 3 motorima koji su već u upotrebi bili zabrinuti zbog zabrane uvoza, Trivan tvrdi da oni nemaju razloga za strah.

"Mora da bude razjašnjeno da nikome u Srbiji ko poseduje Euro 3 neće biti zabranjeno, da ga vozi. Dakle, građani koji ih poseduju su potpuno bezbedni, samo što će sledeće godine na tehničkom pregledu izduvni gasovi biti eliminušući faktor za puštanje u promet takvih automobila".

"Odnosno, možete da vozite i automobil sa Euro 3 motorom, ali izduvni gasovi moraju da budu u granicama koje su zakonski predviđene. Da li će najlošiji moći da budu na ulici? Što se mene tiče neće. I taj otpad od automobila koji nam Zapadna Evropa konstantno uvaljuje je katastrofa. Ima dovoljno vremena do kraja godine da se donesu propisi koji to onemogućavaju", smatra Trivan.
Foto: B92/NÆ
"To smeće od automobila koje zagađuje životnu sredinu prodaju nam po određenim cenama, takvih se godišnje uveze od 150.000 do 200.000 u Srbiju. Najmanje polovina tih automobila završi u Beogradu, od tog broja 70 odsto njih su najgori automobili. Onda kada bilo ko govori o zagađenju ili kvalitetu vazduha, prvo pitanje koje mu privatno postavim je: Koji automobil voziš?"

"Mi uvozimo to smeće, platimo za kola stara 10, 15 godina, vozite ih određeno vreme. Posle nekoliko godina nisu za vožnju i postaju otpad. Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za odlaganje tog otpadnog dela, što znači da mora da ga izveze u Austriju, Nemačku i dalje, da se zbrine", podseća Trivan, i dodaje da nas "tako obrlate tri puta".

"Kažu da sam protiv mogućnosti da ljudi kupuju jeftine automobile, a zbog 200, 300 evra isti zagađuju i skraćuju život. Zbog čega? Zbog novca. Profit je upropastio planetu. U osnovi zagađenja životne sredine 100 odsto je profit. Želeo bih da industrija bude nešto drugo", navodi ministar Goran Trivan na kraju intervujua za Telegraf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: