Volvo objašnjava zašto njegovi automobili neće moći da se voze brže od 180 km/h

Uživanje u vožnji može se postići i na drugi način, za to nije neophodna velika brzina.

Podeli
Foto: Volvo promo
Foto: Volvo promo

Švedski proizvođač je nedavno saopštio da nijedan novi Volvo, osim sportskih Polestar verzija, više neće moći da se kupi bez ograničenja maksimalne brzine na 180 km/h.

Dok nemačka premijum trojka (BMW, Mercedes i Audi) najavljuje da ne planira da ograničava brzinu svojih vozila na pomenutu brojku, koja je po njima preniska, u Volvou su istrajali u svojoj zamisli.

"Mislimo da zaista nema razloga da bilo ko vozi brže od 180 km/h. Svi govore o opasnostima brze vožnje, a niko ništa ne preduzima", objasnila je Malin Ekholm, direktorka Centra za bezbednost Volvoa u intervjuu za Autocar.

Ekholm se dotakla i istorije automobila. Prema njenim rečima, pre dvadeset i više godina za uživanje u vožnji nije nužno bila potrebna visoka krajnja brzina, jer automobili nisu bili toliko napredni i stabilni.

Volvo smatra da se i danas užitak u vožnji može postići na druge načine, a ne nužno automobilima koji jure brže od 200 km/h. U kompaniji misle da je ograničenje brzine prvi korak u široj raspravi – šta je u stvari bezbedna brzina?

A šta vi mislite? Koja je po vama bezbedna maksimalna brzina koju automobili ne bi trebalo da prekorače?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu