Najdugovečniji kombi na svetu slavi 70. rođendan FOTO

Volkswagen je za proteklih sedam decenija prodao preko 13 miliona primeraka ovog multifunkcionalnog vozila.

Podeli
Originalni VW Type 2 iz 1950. (Foto: VW promo)
Originalni VW Type 2 iz 1950. (Foto: VW promo)

Volkswagen Transporter se menjao kroz svojih šest generacija, ali je svakao najprepoznatljivija verzija iz šezdesetih godina prošlog veka, koja se najčešće povezuje sa hipi kulturom.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Prvi Transporter je izrađen ručno 1949. godine, da bi serijska proizvodnja modela koji je nosio fabričku oznaku Typ 2 počela 8. marta 1950. u Volkswagenovom postrojenju u Volfsburgu.

Za pogon je upotrebljen 1.1-litarski motor sa 25 KS (19 kW), koji je vozilu pružao dovoljno snage da preveze do osam osoba.

Uklanjanjem zadnja dva reda sedišta, dobijao se prostor ze prevoz tereta, pa je Typ 2 korišćen i kao privredno vozilo.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Velika tražnja za ovim vozilom naterala je Volkswagen da posle nekoliko godina otvori posebnu fabriku u kojoj se izrađivao isključivo VW Typ 2.

Romantična predstava o kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. veka kada su ga osvojili i prisvojili pre svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama. Kao simbol hipi kulture, koristili su ga kao prevozno sredstvo, ali i kao kuću na točkovima.

Foto: VW promo
Foto: VW promo

Prva i druga generacija modela Typ 2 odavno su automobilski klasici, a nakon 70 godina i 13 miliona proizvedenih vozila, ime Transporter i dalje je prisutno u Volkswagenovoj gami kroz aktuelnu šestu generaciju.

VW Transporter T6.1 iz 2019 (Foto: VW promo)
VW Transporter T6.1 iz 2019 (Foto: VW promo)

Kroz istoriju, ovaj automobil se proizvodio pod raznim imenima, pa je tako u zavisnosti od tržišta bio poznat i kao Bulli, Kombi, VW bus ili Microbus.

Sadašnja, šesta genercija pojavila se 2015. godine, a stilski je osvežena 2019. pod oznakom T6.1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu