Vozači, oprez – vratila se zima sa snegom!

Kako su najavili meterolozi, od ponedeljka uveče do srede stvoriće se snežni pokrivač, u većini mesta od 10 do 15 cm, na planinama i u nižim predelima istočne Srbije od 20 do 40 cm, lokalno i više.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2020.

15:45

Vozači, oprez – vratila se zima sa snegom!
Foto: B92/NÆ

Blaga zima i izostanak snežnih padavina u mnogim nižim predelima i gradovima u Srbiji uticali su da se opustimo u poslednjih nekoliko meseci, a dolazak kalendarskog proleća samo nas je dodatno učvrstio u uverenju da smo ove godine izbegli vožnju po snegu.

Međutim, kako smo još uvek u martu, poslovično najvarljivijem mesecu u godini, mesta opuštanju nema. Prema najavama meteorologa, mart će i ovog puta opravdati svoju reputaciju, pa će nam narednih nekoliko dana, osim niskih temperatura doneti i snežne padavine - čak i u nižim predelima.

Zimska oprema je obavezna do 1. aprila

Podsećamo vas da su prema važećem zakonu do 1. aprila na snazi zimski uslovi vožnje, što znači da je u tom periodu obavezna upotreba sve četiri zimske gume, ukoliko na kolovozu ima snega, leda ili poledice - što su uslovi koji nas prema vremenskoj prognozi očekuju u narednih nekoliko dana.

Osim toga, u slučaju snega, vozila koja se od 1. novembra do 1. aprila kreću van naseljenog mesta moraju biti opremljena i zimskim lancima u prtljažniku i moraju ih staviti na točkove ako se kreću deonicama na kojima je njihova upotreba predviđena saobraćajnim znakom.

Dopunite tečnost za vetrobranska stakla, vratite strugače leda i metlice za sneg iz podruma

Takođe bi bilo dobro da proverite da li u spremniku automobila imate dovoljno tečnosti za vetrobransko staklo koja ne ledi, a ako nemate da ga dopunite.

Metlica ili četka kojom ćete očistiti naslage snega sa parkiranog automobila takođe spada u spisak stvari koje treba da imate kod sebe narednih nekoliko dana, baš kao i strugač leda.

S obzirom da se očkujete da sneg napada preko noći, ove dve alatke možete držati i u kući, kako biste ujutru pre ulaska u automobil najpre očistili snežni nanos, pa tek onda otvorili vrata vozila.

Kako je najavljeno, zimski uslovi za vožnju, uz snežne padavine i niske temperature, potrajaće čitave ove radne nedjelje, pa je neophodno da u sledećih nekoliko dana zadržimo viši nivo opreznosti i koncentracije u vožnji, iako je zbog pandemije i zabrane kretanje od 17 časova do 5 sati ujutru intezitet saobraćaja značajno opao.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: