Zabrana uvoza Euro 3 polovnjaka tek od 1. januara 2021, godišnje milion evra za eko vozila

Vlada Srbije će na nekoj od narednih sednica doneti odluku o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila sa oko milion evra na godišnjem nivou.

Automobili

Izvor: Izvor: Novosti

Petak, 07.02.2020.

12:15

Zabrana uvoza Euro 3 polovnjaka tek od 1. januara 2021, godišnje milion evra za eko vozila
Foto: B92/NP

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan potvrdio je u četvrtak ovu informaciju Novostima, ali nije hteo da otkrije koliko bi ta subvencija iznosila po automobilu.

Ministar je učestvovao na debati "Upravljanje otpadnim vozilima u Srbiji" koju su organizovali Centar za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Centar za reciklažu.

Trivan je najavio i da će zabrana uvoza polovnih vozila sa Euro 3 motorima stupiti na snagu tek 1. januara sledeće godine.

"Mi smo kontaktirali i sa kolegama u Hrvatskoj i Sloveniji, sa našim uvoznicima novih vozila, privrednicima, Centrom za motorna vozila AMSS, Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i sa mnogim drugima, da bismo što bolje pristupili rešavanju dela problema zaštite životne sredine za koju su odgovorna motorna vozila", rekao je ministar Trivan.

"To je samo prvi, ali ogroman korak, a predstoji nam izuzetno veliki posao. Podaci koji su predočeni pokazali su da mnogo više pažnje moramo posvetiti zaštiti životne sredine."

Podaci o voznom parku u Srbiji su više nego poražavajući. Na drumovima je 2.258.873 vozila, od kojih čak 655.632 imaju motore starije od Euro 3 standarda čija se zabrana uvoza tek najavljuje!

Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih automobila, kaže da mesečno 10.000 vozila u Srbiji ne može da prođe tehnički pregled.

Najavljena subvencija možda ne izgleda značajno, ali ne treba zaboraviti da trenutno u Srbiji ima registrovanih samo 48 električnih i 352 hibridna vozila, pa će ova cifra u svakom slučaju biti procentualno znatno veća zahvaljujući subvencijama.

Prema podacima Uprave carina, uvozom vozila se bavi 1.561 preduzeće u Srbiji. Ona su u 2019. godini uvezla 273.943,38 tona vozila, a eko-taksa je 12.000 dinara po toni. Prema podacima Agencije za životnu sredinu, ovim biznisom se bave 1.193 preduzeća koja su prijavila svega 159.580,7 tona.

U Srbiju je prošle godine uvezeno više od 150.000 polovnih i oko 33.000 novih vozila.

"Utajen je porez od 1,3 milijarde dinara, pa smo zato podneli 231 krivičnu prijavu", rekao je Nebojša Redžić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: