Saveti za vožnju automobila po kiši

Vožnja u zimskim uslovima predstavlja jedan od najtežih oblika vožnje. Zbog toga se svako instinktivno fokusira se na oblik i jačinu snega, leda i uslova smrzavanja. Međutim, jednako zahtevna može da bude vožnja i po kiši, ali je brojni vozači potcenjuju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.12.2019.

19:00

Saveti za vožnju automobila po kiši
Foto: EPA/ALEKSANDER KOZMINSKI

Vožnja po kiši nekad može da bude mnogo zahtevnija od one po snegu, posebno po jakom pljusku u gradu u vreme saobraćajnog špica. Ko živi u Beogradu dobro zna koliku muku predstavlja odlazak ili vraćanje sa posla kada pada kiša.

Stoga vam dajemo nekoliko saveta koji bi mogli da vam vožnju po kiši učine lakšom i nadasve bezbednijom i oslobođenom stresa.

Prva stvar koju bi trebalo da rešite kada vidite da je nevreme je da odlučite da li je vaše putovanje neophodno. Da li može da se odloži ili izbegne? Ako morate na posao da li možete da ga obavite od kuće, jer ako nije nužno da vozite, najbolje je da to i ne činite.

Ako sve već seli u svoje vozilo, potrudite se da je opremljeno novijim i očuvanim gumama sa debljim gazećim slojem koji će vam pružiti dobro prijajanje na mokar asfalt.

Vrlo važna oruđa u vožnji po kiši su farovi i brisači. Potrudite se da rade sve sijalice na vašim svetlima, da budu u optimalnom stanju, a farovi čisti.

Savetujemo vam, takođe, da uoči početka sezone padavina obezbedite nov i kvalitetan par brisača jer će vam značajno olakšati vožnju po kiši.

U kišnim danima, posebno kada su velike tempraturne razlike tokom dana, često će se kondenzovati voda na vašim prozorima pa će magliti.

Većina novih automobila ima sisteme koji automatski to rešavaju, a ukoliko posedujete neki stariji tip vozila, uključite ventilaciju da duva na vetrobran i ulazak vazduha spolja, umesto recirkulacije.
Ilustracija: georgebravo/Depositphotos
Dok vozite logično je da brzinu prilagodite uslovima na putu jer ne možete voziti istom brzinom kao kada je suvo. Ali to ne znači ni da treba da se krećete 30 km/h tamo gde je moguće bez problema voziti 50 km/h.

Od suštinskog značaja je da povećate razdaljinu između svog i automobila ispred vas jer je po kiši znatno duži zaustavni put prlikom kočenja, bez obzira na to kakve su vam gume i koliko je kvalitetan automobil koji vozite.

Kada pada kiša na kolovozu će se sigurno formirati lokvice i stajaća voda, posebno na lošijim podlogama kakvih je mnogo na našim putevima. Trudite se da ih zaobilazite ne ugrožavajući bezbednost ostalih učesnika saobraćaja, a kada prolazite kroz njih smanjite brzinu kretanja.

Usled neprilagođene brzine vaš automobil može da izgubi kontakt sa površinom i vi izgubite kontrolu nad njim, a nije lepo ni da poprskate pešake koji se kreću pored puta.

Takođe, prilikom prolaska kroz stajaću vodu trudite se da to činite "glatko", bez oštrog uletanja i nagle promene pravca kretanja.

Brzim prolaskom kroz stajaću vodu možete da zapljusnete druge vozače i dovedete ih u opasnu situaciju, kao i da izazovete ulazak vode u motor što može da dovede do njegovog kvara.

Pomenute barice mogu i da sakriju prisustvo udarnih rupa, šahtova i kanala pa ćete kretnjom prilagođenom brzinom izbeći i eventualno oštećenje svog vozila.

U sezoni obilnih kišnih padavina sve češće su i poplave, posebno u nižim područjima u blizini reka. Lokalni vozači su dobro upoznati sa tim koji putevi poplave prilikom većih padavina, pa ukoliko vozite u nepoznatom području, trudite se da pratite nekog lokalca ili da se ukoliko je moguće raspitate o prohodnosti puta kojim nameravate da idete.
Photo by Joe Raedle/Getty Images
U takvim oblastima često i pored puteva stoje obeleživači dubine vode, koji će vam pokazati da li je bezbeno da svojim vozilom idete tim putem.

Ukoliko voda prekriva put, a vi niste sigurni koliko je duboka na određenim deonicama, najbolje je da pronađete alternativni pravac kako biste izbegli havariju ili situaciju opasnu po život.

Nikako, ali nikako ne prelazize automobilom preko plavne vode koja brzo teče. Ako ne znate dubinu, voda lako može da podigne i odnese vaš automobil.

U oblastima koje su sklone plavljenju putevi bi trebalo da imaju prilagođen dizajn, odnosno nešto izdignutiju sredinu puta od ivica radi lakšeg odvoda vode, pa ukoliko to uslovi dozvoljavaju, na takvim deonicama je najsigurnije da vozite po sredini kolovoza.

Ali obratite pažnju na brzinu kretanje zbog potrebe za brzim prelaskom u svoju traku ili zaustavljanjem.

Ukoliko se stvori kolona na nekom popavljenom prelazu, ne žurite, budite strpljivi. Neka prvo bezbedno prođe automobil koji je ispred vas, pa onda to učinite vi.

Kada prođete kroz neku dublju vodu, korisite posle toga kočnice nešto češće kako bi uklonili višak vode s njih kako bi ih vratili u optimalno stanje.

Ako se vaš automobil zaglavi u dubokoj vodi, ne pokušavajte da ponovo pokrenete motor jer ćete rizikovati ogromnu štetu na automobilu. Sačekajte da se automobil osuši i potražite stručni pregled pre nego što pokušate da ga vozite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: