Šta je to serifikat profesionalne kompetencije i šta on omogućava vozačima kamiona i autobusa

Vozači profesionalci, koji imaju više od C kategorije, do 29. decembra mogu da predaju zahtev Auto-moto savezu za dobijanje profesionalne licence za vožnju u Evropskoj uniji. Ukoliko to učine do navedenog roka, biće oslobođeni plaćanja skupe obuke i polaganja ispita.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Zakonom je propisano da vozač kada upravlja vozilom, odnosno skupom vozila kategorija C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E, mora da ima stečenu početnu kvalifikaciju, odnosno periodičnu obuku, osim ukoliko upravlja vozilima koja su izuzeta iz saobraćaja, kao što su, na primer, bageri, kranovi i građevinske mašine.

Vozači koji su stekli pravo na upravljanje vozilom neke od pomenutih kategorija i koji će steći pravo na upravljanje neke od navedenih kategorija najkasnije do 29. decembra 2019. godine, spadaju u kategoriju vozača sa stečenim pravima.

Ovim vozačima će se priznati stečena prava samo na osnovu vozačke dozvole i oni će biti oslobođeni pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije za međunarodni sertifikat SPSI.

"Podsećam vozače profesionalce da po novim pravilima moraju da imaju takozvani sertifikat profesionalne kompetencije, a da oni koji do 29. decembra podnesu zahtev za izdavanje početne kvalifikacione kartice imaju beneficiju da ne moraju da idu na početnu obuku", objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Nakon 29. decembra ove godine, samo vozači koji poseduju školsku diplomu za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji su u toku školovanja odslušali sadržaje iz nastavnih planova i programa i položili završni ispit za obrazovni profil vozač motornih vozila biće oslobođeni pohađanja obuke i polaganja ispita na osnovu priznatih stručnih kompetencija.

Ova obuka biće mnogo skuplja, kažu stručnjaci, i koštaće i do 2.000 evra.

Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

"Vozač C ili D kategorije koji ima serifikat profesionalne kompetencije, odnosno kvalifikacionu karticu, ima mogućnost da mu se u vozačku dozvolu upiše takozvani kod 95 sa kojim stiče pravo da skoro u svim evropskim državama upravlja kamionima i autobusima", navodi Okanović.

Taksa za dobijanje licence košta preko Auto-moto saveza Srbije oko 6.000 dinara i gužve za predaju su velike, pa treba požuriti da se stekne ovaj međunarodni sertifikat.

Mnogi vozači time stiču i kvalifikaciju koja će im pomoći prilikom zapošljavanja u zemljama Evropske unije i neće morati da imaju diferencijalne ispite za pojedina zanimanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 12 idi na stranu