Honda u Beogradu predstavila hibridni CR-V FOTO

CR-V Hybrid pored benzinskog poseduje i dva električna motora.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

17:00

Honda u Beogradu predstavila hibridni CR-V FOTO
Foto: Delta Automoto

U Hondinom salonu u Beogradu održana je prezentacija hibridnih tehnologija ovog proizvođača na primeru novog hibridnog modela – SUV vozila CR-V.

Hibridni CR-V imao je premijeru u Srbiji na ovogodišnjem beogradskom auto-salonu, a uvoznik vozila marke Honda navodi da je u tom periodu veliki broj kupaca pokazao želju za ovim hibrdnim automobilom, pa je tokom nekoliko sajamskih dana ceo lager ovog modela rasprodat.

Kako kažu, to je bio nedvosmisleni pokazatelj da naše tržište želi hibridne tehnologije u sovjim automobilima i da su kupci Hondinih vozila svesni značaja prelaska na hibridni pogon u cilju zaštite šivotne sredine i smanjenja potrošnje goriva, a bez gubitaka u voznim performansama.
Foto: Honda promo
Podsećamo, hibridni pogon je način rada u kojem benzinski motor i elektromotor kombinuju svoj rad za optimalnu snagu i ekonomičnost.

Električni motor omogućava trenutni odziv vozila prilikom kretanja, na primer, nakon stajanja na semaforu, dok se naknadno, tokom vožnje, uključuje benzinski motor i tada on pokreće automobil. U hibridnom pogonu, deo utrošene energije iz benzinskog motora vraća se kroz generator radi dopune pogonskih baterija.

Honda CR-V Hybrid poseduje benzinski motor i dva električna motora. Dvolitarski i-VTEC benzinac u sprezi je sa pomenuta dva električna motora od kojih je jedan propulzijski motor, a drugi električni motor generator.

Direktni prenosni sistem ima jedan stepen prenosa, kao kod električnih automobila, a za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije.
Foto: Honda promo
Benzinski 2.0 i-VTEC proizvodi 145 KS pri 6.200 o/min i 175 Nm pri 4.000 o/min. Ukupna kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 184 KS (135 kW) a maksimalni obrtni moment 315 Nm.

Kupci mogu da biraju između opcije sa prednjim i pogonom na sva 4 točka.

Honda je saopštila da model sa prednjim pogonom prosečno troši 5,3 l/100 km i emituje 120 g CO2/km, mereno prema NEDC ciklusu, a verzija sa pogonom na sve točkove ima prosečnu potrošnju od 5,5 l/100 km i emisiju CO2 od 126 g/km.

Što se tiče performansi, verzija sa prednjim pogonom 0-100 km/h ubrzava za 8,8 s, a model sa pogonom na sva 4 točka za 9,2 s. Maksimalna brzina automobila u oba slučaja je 180 km/h.
Foto: Honda promo
Automobil je inače opremljen inteligentnom Multi-Mode Drive (i-MMD) tehnologijom koja automatski bira optimalan način vožnje kako bi se postigla najveća moguća efikasnost. U EV Drive (električnom) modu vozilo se kreće samo uz pogon elektromotora, a potrebna energija dobija se iz litijum-jonskih baterija, dok je benzinac isključen.

U Hybrid Drive režim vožnje aktivira se benzinski motor, ali samo kao generator električne struje, kako bi se baterije dopunjavale tokom vožnje.

Kod Engine Drive moda benzinac se priključuje na kvačilo i direktno šalje snagu na pogonske točkove, dok se višak energije pretvara u električnu energiju i deponuje u baterijama.

Za vožnju po gradu Honda CR-V Hybrid koristi ili Hybrid Drive ili EV Drive, dok se Engine Drive režim najčešće aktivira u vožnji autoputem i pri velikim brzinama.
Foto: Honda promo
Grafički prikaz trenutnog režima vožnje može da se prati na displeju, gde se takođe vidi i stanje baterije, koliko je napunjena, da li se puni ili prazni u datom trenutku i sl.

Sistem i-MMD automatski bira najpoželjniji režim vožnje, bez intervencije vozača.

U japanskom proizvođaču kažu da je prelaz iz jednog u drugi mod praktično neprimetan za putnike. Ističu i da je vožnja gotovo nečujna zahvaljujući elektromotorima, ali i veoma tihom radu benzinca.

Standardni deo opreme Honde CR-V Hybrid je HONDA Sensing – sistem prevencije sudara, sistem upozorenja na neželjeno napuštanje saobraćajne trake, sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova, inteligentni limitator brzine...

Početna cena verzije Honda CR-V 2.0 HYBRID ELEGANCE e-CVT iznosi 36.590 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: