Problem koji nikako da rešimo: Kako sprečiti ljude da voze pijani?

U Sjedinjenim Državama od 2024. godine neće biti moguće voziti pod dejstvom alkohola.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Subota, 23.11.2019.

09:36

Problem koji nikako da rešimo: Kako sprečiti ljude da voze pijani?
Screenshot YouTube

Uz preveliku brzinu, vožnja pod uticajem alkohola jedan je od najčešćih uzroka saobraćajnih nesreća. Usprkos pokušajima auto-industrije da spreči vožnju pod dejstvom alkohola, sve se svodi na drugu stranu, odnosno poteze policije koja treba da otkrije takve vozače i isključi ih iz saobraćaja.

Da se radi o velikom bezbednosnom problemu u drumskom saobraćaju, govori podatak da svakog dana na putevima u SAD-u pogine 30 ljudi u nesrećama uzrokovanim alkoholom, navodi američki NHTSA. Zato se ponovo razmišlja o uvođenju pasivnih sistema u automobile koji bi detektovali vozača pod dejstvom alkohola.

Volvo je ranije ove godine najavio takav sistem u svojim automobilima, a u Americi su čak i konkretniji. Prema novom predlogu zakona, sva nova vozila od 2024. godine moraće da imaju ugrađen pasivni sistem detekcije alkohola.
Screenshot YouTube
Pojedini američki senatori forsiraju ovakav predlog uprkos protivljenju dela javnosti, koji se poziva na ljudska prava. Njihovo objašnjenje je vrlo jasno: Ako su automobili već preplavljeni tolikim tehnologijama da će uskoro moći da se kreću bez pomoći vozača, zašto onda ne bismo ugradili i ovaj mali dodatak?

Senatori Tom Judol i Rik Skot već su pripremili predlog zakona poznat kao RIDE (Reduce Impaired Driving for Everyone), a uključila se i država. Još 2015. godine pokrenut je program DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety), a do sada su predstavili dva sistema za detekciju alkohola.

Jedan se zasniva na dahu vozača, poput klasičnog alkotesta, a drugi je kompleksniji i zahteva da vozač prisloni prst na senzor na komandnoj tabli, gde se spektroskopijom meri koncentracija alkohola u krvi: NHTSA je pritom vrlo konkretan. Kažu da sistem mora biti tačan, nenametljiv i pouzdan u svakoj situaciji.

Takođe, izuzetno je bitno da sistem ne pokazuje u nekim situacijama lažnu koncentraciju alkohola u krvi, kao i da bude u svakom slučaju u potpunosti obezbeđen od "premošćivanja".

I ono najvažnije, sistem treba ugraditi u automobile nakon što ga odobri javnosti i uz minimalno povećanje cene automobila, smatraju u NHTSA-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: