Čudo iz Frimonta: Teslin kamionet izgleda kao da je izašao iz SF filma FOTO/VIDEO

Ilon Mask je još jednom uspeo da iznenadi svet, jer retko ko je mogao i da zamisli da će Tesla Cybertruck izgledati ovako.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 22.11.2019.

09:24

Čudo iz Frimonta: Teslin kamionet izgleda kao da je izašao iz SF filma FOTO/VIDEO
Foto: Tesla promo

Prvi čovek Tesle predstavio je prošle noći na svečanosti u Kaliforniji dugo najavljivani električni kamionet – Cybertruck.

Međutim, ni koncept ovog vozila od pre par godina, a ni brojni tizeri i spekulativni renderi koji su proteklih dana kružili Internetom nisu mogli da nas pripreme na ono što dolazi.

Pre svega, na nesvakidašnji dizajn kamioneta koji liči na sve drugo – samo ne na kamionet. Njegova klinasta forma, sa potpuno ravnim površinama i oštrim ivicama, bez zaobljenih, mekanih linija koje krase ostale Tesla modele, odudara od svega što je američki proizvođač do sada napravio. Cybertruck po dizajnu više podseća na neko vojno “stelt” vozilo, ili automobil budućnosti kako su ga 80-tih godina prošlog veka zamišljali u holivudskim SF filmovima. Ali, Cybertruck nije fikcija – već realnost, produkcijski model koji će se na putevim naći 2021. godine.

A kada se pojavi na ulicama, biće to jednistveno vozilo, koje nećete moći da pomešate sa nekim drugim automobilom.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 5885/2027/1905 mm (Foto: Tesla promo)
Osim svojim izgledom, Tesla Cybertruck će se od ostalih vozila razlikovati i po specifičnom materijalu od koga je napravljena karoserija ovog kamioneta.

Kako je na premijeri izjavio Ilon Mask, paneli automobila su izrađeni od nerđajućeg čelika i otporni su na orebotine i fizička oštećenja, što je demonstrirano na licu mesta udarcima maljem po karoseriji. Osim toga, kako kaže, čelični paneli su otporni na metke prečnika do 9 mm.
Ipak, podaci o performansama su ono što više zanima zaljubljenike u Tesline modele od balsitičke zaštite vozila. Mask je protekle noći otkrio neke preliminarne tehničke detalje.

Tako je, recimo, naveo da će Cybertruck – u svojoj najsnažnijom verziji sa pogonom na sva 4 točka – moći da ubrza od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h) za svega 2,9 s.

Rastojanje od četvrt milje (oko 400 metara), iz stanja mirovanja prelaziće za 10,8 sekundi, dok će, prema rečima samog Maska, automobil biti u stanju da “skreće kao po šinama”.
Dužina tovarnog prostora iznosi oko 2 metra (Foto: Tesla promo)
Tesla će kupcima ponuditi tri verzije, a najefikasnija varijanta kamioneta moći će da pređe preko 500 milja (više od 800 km!) sa jednim punjenjem baterija, što je zaista izvanredan rezultat.

Sa druge strane, bazični model imaće autonomiju od solidnih 250 milja (preko 400 km).
Foto: Tesla promo
Cybertruck će standardno biti opremljen adaptivnim vazdušnim ogibljenjem, zahvaljujući kome će moći da ima klirens od čak 40 cm.

Ovaj podesivi sistem oslanjanja će omogućiti da karoserija vozila “leži” nisko kada se kreće po auto-putu, ali i da se dovoljno izdigne da savlada i najteže terene.
Foto: Tesla promo
S obzirom da je Cybertruck ipak kamionet, koji će se koristiti kao radno vozilo, važno je napomenuti da on zadovoljava standarde svoje klase, s obzirom da je na raspolaganju tovarni prostor dužine oko 2 metra, dok je nosivost blizu 1,6 tona. Osim toga, Cybertruck može da povuče prikolicu mase do 6,3 tone.

Ove karakteristike su iste, bez obzira na konfiguraciju vozila, odnosno da li je u pitanju verzija sa jednim, dva ili tri elektromotora, i nezavisno od toga da je reč o varijanti sa zadnjim ili pogonom na sva 4 točka.
U zavisnosti od konfiguracije, u putnièku kabinu može da se smesti do 6 osoba, u dva reda sedišta (Foto: Tesla promo)
Što se tiče terenske vožnje, napadni ugao koji Cybertruck može da savlada iznosi 35 stepeni, a silazni 28 stepeni.

Mask je na promociji kamioneta otkrio i neke detalje o ceni, pa će tako osnovni model u SAD koštati od 39.900 dolara. U pitanju je verzija sa jednim elektromotorom, zadnjim pogonom i autonomijom od preko 250 milja. Bazični model će 0-60 milja na sat ubrzavati za 6,5 s.
Foto: Tesla promo
Ni top verzija sa tri elektromotora, pogonom na sva 4 točka i autonomijom od preko 500 milja neće biti drastično skuplja – kupci koji žele da njihov Cybertruck ubrzava do stotke za oko 3 sekunde, moraće za to zadovoljstvo da plate 69.000 dolara.

Mask je najavio da Tesla već sad počinje da prima narudžbine za Cybertruck, a prve isporuke kupcima planirane su za kraj 2021. godine.
Foto: Tesla promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: