Kia predstavila novi krosover – XCeed stigao u Srbiju

Novi kompaktni "kros" model iz Koreje debitovao je na našem tržištu samo nekoliko meseci nakon svetske premijere.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2019.

18:00

Kia predstavila novi krosover – XCeed stigao u Srbiju
Foto: Aleksandar Bursaæ

U petak je u Beogradu održana promocija najnovijeg člana porodice Ceed vozila – modela XCeed.

XCeed je duži, širi i viši od hečbeka na kojem je bazira. Automobil je napravljen ekskluzivno za tržište Evrope, a u gami korejskog proizvođača pozicioniran je između modela Stonic i Sportage.

Kia XCeed neće biti dostupan sa pogonom na sva 4 točka, već će sve varijante imati isključivo prednji pogon.
Foto: Kia promo
Zahvaljujući povećanim dimenzijama, ovaj automobil je praktičniji od običnog Ceeda jer ima prtljažni prostor od 426 litara, a spuštanjem zadnje klupe koja se deli u odnosu 40:20:40 može da se dobije svih 1.378 litara.

Kako kažu u korejskoj kompaniji, XCeed se može naručiti sa alu felnama prečnika 16 ili 18 inča. Klirens (odstojanje od tla) iznosi 172 mm (sa 16-inčnim točkovima) i 184 mm (sa 18-inčnim felnama), što je do 44 mm više u odnosu na Ceed hečbek.

Kupci će moži da biraju između 12 boja karoserije, a nova jarko žuta boja (Quantum Yellow) namenjena je isključivo za XCeed i neće biti na raspolaganju kod ostalih varijanti Ceeda.
Foto: Kia promo
Dizajn kabine je uglavnom preuzet od ostalih modela iz familije Ceed, sa središnjom konzolom blago okrenutom prema vozaču.

Ponuda benzinaca se sastoji od tri turbo agregata (T-GDi). Trocilindarski 1.0 T-GDi proizvodi 120 KS i 172 Nm obrtnog momenta, dok četvorocilindarski 1.4 T-GDi isporučuje 140 KS i ima obrtni moment od 242 Nm.

Najsnažniji motor u ponudi je 1.6-litarski T-GDi koji je do sada bio dostupan u modelima Ceed GT i ProCeed GT. Sa maksimalnom snagom od 204 KS i obrtnim momentom od 265 Nm ovaj auto ubrzava od 0 do 100 km/h za 7,5 sekundi, u paru 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom, odnosno za 7,7 sekundi u verziji sa 6-stepenim manuelnim menjačem.
Foto: Kia promo
Kia XCeed je raspoloživa i sa dva Smartstream dizel motora. Radi se o najčistijem dizel motoru koji je Kia do sada napravila, a ujedno i o najštedljivijem agregatu u ponudi ovog modela.

Ovaj 1.6-litarski dizelaš može se naručiti u dve varijante – sa 115 KS i 136 KS.

Hibridni pogon će kod modela Kia XCeed biti na raspolaganju početkom 2020. godine.
Foto: Kia promo
Prema podacima sa zvaničnog cenovnika, XCeed na našem tržištu košta od 17.990 evra, koliko treba izdvojiti za 1.0 T-GDI sa 120 KS, LX City paketom opreme i manuelnim 6-brzinskim menjačem.

Najjeftiniji dizelaš je 1.6 CRDi sa 115 konjskih snaga. Ovaj automobil sa pomenutim LX City paketom i manuelnim menjačem sa 6 brzina, prema zvaničnom akcijskom cenovniku košta od 20.490 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: