Zid za 150 km/h – neće biti tolerancije VIDEO

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović prokomentarisala je predlog direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka da policija toleriše brzinu od 150 km/h na auto-putevima.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.11.2019.

19:00

Zid za 150 km/h – neće biti tolerancije VIDEO
Ilustracija: happyalex/Depositphotos

Javnost je na to burno reagovala, vodi se velika debata o dobrim i lošim stranama tog predloga, a prvi put se oglasila i ministarka.

"Biće mnogo saobraćajnih nezgoda pošto to nije baš prilagođena brzina za naše puteve. Mislim da je ovo od 130 sasvim korektna brzina, mislim da ne bi trebalo povećavati", rekla je Mihajlovićka, "Mi smo zahvaljujući povećnom broju km autoputeva koje smo napravili pomerili tu brzinu sa 120 na 130km/h. Nemam ništa protiv da se menja zakon, imam proiv bilo kakve tolerancije na kilometre".

Pravnici smatraju da je takva izjavaje nezakonita i ukoliko bi se tolerisalo takvo prekoračenje, ono bi otvorilo pandorinu kutiju.

"Ne možete da predlažete nešto što nije striktno uređeno na taj način u zakonu. Zakon o bezbednosti propisuje koliko su maksimalne brzine i koliko može i mora da bude brzina na autoputu i tu tolerancije nema",
kaže advokat Aleksandar S. Radivojević.

Da li tako nešto spada u ovlašćenja jednog direktora javnog preduzeća?

"To ne spada u ovlašćenja nikoga. Ne možete predlagati da se ne poštuje zakon a ono što on radi to je upravo to. Ja ću dogovoriti sa policijom da se ne poštuje zakon. To je jednostavno van svake pameti".
Stručnjaci upozoravaju da je ovakvim saopštenjem napravljena šteta po bezbednost saobraćaja i to posebno u trenutku kada Evropska unija razmišlja o daljem smanjivanju ograničenja brzine

"Ovo nikako nije po pravilima struke. Ukoliko bi se ne daj bože ovako nešto uvelo, i prosečne brzine na auto putu povećale za jedan do dva km na sat, broj nezgoda sa nastradalim bi se povećao za dva do tri procenta. Tako da je izuzetno opasno dati ovakva saopštenja a posebno od ljudi koji su nosioci javnih ovlašćenja", kaže prof. Dr Krsto Lipovac sa Saobraćajnog fakulteta.

Kada su primeri iz sveta u pitanju navodi Lipovac, i Velika Britanija i SAD kao mnogo razvijenije zemlje od Srbije imaju ograničenje na svim putevima od 70 mph odnosno 112 km/h.

Komentar da na određenim deonicama puteva u Nemačkoj nema opšteg ograničenja, profesora Lipovac tumači značajnim uticajem automobilske industrije na nemačku privredu, međutim, navodi da će se prema porukama koje stižu iz Evropske unije u dogledno vreme i to promeniti.

Da bi bilo kakve promene u vezi sa brzinom na autoputevima potrebna je izmena zakona o bezbednosti saobraćaja, a predlagač izmene zakona je Ministarstvo unutrašnjih poslova, navela je ministarka Mihajlović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslava stiže saopštenje da će sankcionisati sve vozače koji prekorače ograničenje brzine propisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, odnosno koji se na autoputu kreću brzinom većom od 131 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: