Da li na auto-putevima treba tolerisati maksimalnu brzinu do 150 km/h?

Direktor "Puteva Srbije", Zoran Drobnjak, najavio je u petak da ćemo na srpskim auto-putevima uskoro moći nekažnjeno da vozimo i do 150 km/h.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Stručnjaci: Policija bi trebalo da "gleda kroz prste" vozačima, ali to stvara veliki problem

Drobnjak je za Tanjug objasnio da to znači da će se na delovima auto-puta gde je saobraćajnim znakom dozvoljeno voziti 130 kilometara na sat, policija tolerisati brzine do 150 kilometara na sat, a da će na delovima gde je maksimalna brzina, na primer, 100 kilometara na sat, moći da se vozi 120 kilometara na čas.

Kako je naveo, to neće važiti za tunele, gde je, recimo, na Koridoru 11 ograničenje 80 kilometara na sat.

Drobnjak je podsetio da je zakonom predviđeno da je maksimalna brzina na auto-putevima 130 kilometara na sat i da će tako i ostati. Kako je kazao, neće se menjati zakon, ali će se prekoračenje brzine od 20 kilometara na čas, ukoliko se nadležni saglase, tolerisati.

Kako je Drobnjak potvrdio za "Blic", on se dogovorio sa policijom da do primene ovog pravila dođe uskoro.

Ova vest izazvala je različite reakcije među našim vozačima, a mišljenja su podeljena. Dok jedni smatraju da je to dobra odluka jer će se tako skratiti vreme putovanja i smanjiti nervoza i umor kod vozača koji putuju na dužim relacijama, drugi upozoravaju da će tolerisanje brzina do 150 km/h uticati negativno na bezbednost saobraćaja na auto-putevima u Srbiji.

Kao jedan od argumenata navodi se da mnogi vlasnici starijih i loše održavanih automobila nisu svesni opasnosti koju sa sobom nosi vožnja tako velikom brzinom. Osim toga, u slučaju nepredviđenih okolnosti, mnogo je teže kontrolisati automobil koji se kreće brzinom od 150 km/h nego ako vozite 130 na sat, a greške mogu biti kobne.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Svoj stav možete obrazložiti u komentarima.

strana 1 od 12 idi na stranu