Sajam automobila u Frankfurtu moraće da se menja da bi opstao

Jedan od najvećih i najvažnijih auto-salona u svetu možda neće zadržati svoj trenutni format.

Podeli
Sajam u Frankfurtu 2019. (Foto: Newspress)
Sajam u Frankfurtu 2019. (Foto: Newspress)

Nije tajna da su veliki tradicionalni evropski sajmovi automobila u krizi. U poslednjih nekoliko godina, od sajma do sajma povećava se broj automobilskih brendova koji dobrovoljno izostaju sa ovih manifestacija.

Tako je ove godine značajan broj velikih imena iz auto-industrije, njih 20-ak, među kojima su Toyota, Nissan, Peugeot, Fiat Chrysler Automobiles, Volvo i drugi, odlučio da se ne pojavi u Frankfurtu, dok su neki nemački proizvođači, bez čijeg učešća je frankfurtski salon nezamisliv, redukovali svoj nastup.

BMW je, recimo, smanjio budžet predviđen za sajam u Frankfurtu, ali i svoj izlagački prostor za oko dve trećine u odnosu na ranije godine. Deo ušteđenog novac, bavarski proizvođač je uložio u manifestaciju NextGen koju je u julu održao u svom sedištu u Minhenu. Na ovom događaju predstavljena je vizija budućnosti BMW-a kroz futurističke i električne koncepte i modele.

Slično je postupio i Daimler, u čijem vlasništvu je marka Mercedes, koji je budžet za nastup na sajmu smanjio za 30%.

Iako je na salonu u Frankfurtu izložio svoj prvi električni model Taycan, Porsche je ovaj automobil predstavio javnosti nedelju dana ranije, umesto da pravu svetsku premijeru održi pod kupolama sajma.

Sajam u Frankfurtu 2019. (Foto: Newspress)
Sajam u Frankfurtu 2019. (Foto: Newspress)

Nemački Handelsblatt izveštava da će se u svetlu najnovijih događaja predstavnici brojnih auto-kompanija, kao i Nemačkog udruženja proizvođača automobila, održati sastanak na kome bi razmotrili budućnost frankfurtskog auto-salona.

Isti izvor navodi da je broj izlagača na ovogodišnjem sajmu smanjen za 20%, a izlagački prostor za 16%.

Jedan od predloga je da se Sajam automobila u Frankfurtu ubuduće transformiše u manifestaciju koja bi bila jeftinija za izlagače, a spominje se i mogućnost promene lokacije sa Frankfurtskog sajmišta (Messe Frankfurt), gde se trenutno održava, na neku drugu lokaciju.

strana 1 od 9 idi na stranu