Hoće "i jare i pare": Evropljani žele SUV, ali i nižu emisiju CO2

Prosečna emisija ugljen-dioksida koju ispuštaju putnička vozila u Evropi je u porastu poslednjih godina, umesto da se smanjuje kako to zahtevaju najnovije ekološke norme. Organizacije za zaštitu životne sredine upiru prstom u SUV.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 11.09.2019.

16:00

Hoće
Foto: B92 (ilustracija)

Glavni krivac za suprotan efekat od željenog je tendencija kupaca u Evropi da se sve više okreću SUV/krosover automobilima, izveštava organizacija za zaštitu okoline Transport & Environment (T&E) SUV vozila su generalno teža i viša od putničkih automobila srednje klase, pa zato troše više goriva i emitiju veće količine ugljen-dioksida u atmosferu.

Rezultati koje je objavio T&E pokazuju da je količina CO2 koju u atmosferu izbacuje SUV u proseku veća za 16 g/km u odnosu na konvencionalni putnički automobil iste klase.

Komfor važniji od održivog razvoja

Mercedes GLE plug-in hibrid (Foto: Mercedes - ilustracija)
Prodaja novih SUV vozila je u 2009. iznosila svega 7% od ukupnog broja novoregistrovanih automobila u Evropi, da bi 2018. skočila na čak 36%, a T&E predviđa da će u 2021. dostići gotovo 40%.

Jedan od razloga za sve veću popularnost SUV modela predstavlja i starenje populacije u zemljama Evropske unije, smatraju u Asocijaciji proizvođača i uvoznika motornih vozila RAI Association.

"Starijim kupcima je više stalo do imidža i komfora nego do održivog razvoja", kaže portparol RAI Association.

"Oni preferiraju SUV vozila koja im svojim robusnim izgledom pružaju osećaj bezbednosti i u koja se lakše ulazi zahvaljujući povišenom odstojanju putničke kabine od tla."

Rast popularnosti SUV automobila ima negativan uticaj na klimatske promene, ali pravi i probleme samim proizvođačima automobila. Naime, od naredne godine putnička vozila u proseku neće smeti da emituju više od 95 g CO2 po km.

Poređenja radi, prosečna emisija CO2 za SUV automobile trenutno iznosi oko 120 g/km. U slučaju da njihovi automobili prekorače emisiju od 95 g/km, proizvođači će morati da plate kaznu u iznosu od 0,95 evra za svaki gram viška, po vozilu.

Za velike kompanije koje godišnje proizvode milione vozila, zbirna kazna bi mogla da se meri i milijardama evra, procenjuje RAI Association. Zato proizvođači automobila investiraju sve više novca u razvoj tehnologija koje bi smanjile potrošnju njihovih automobila, a samim tim i CO2 emisiju.
Elektrièni SUV Audi e-tron (Foto: Audi - ilustracija)
Jedno od rešenja su svakako automobili na hibridni ili čisto električni pogon. Na evropskom tržištu beleži se rast popularnosi elektrifikovanih vozila, ali ova vrsta automobila daleko je manje tražena od konvencionalnih SUV modela.

Vožnja na električni pogon još uvek nije toliko privlačna za prosečnog kupca automobila, ističe RAI Association.

"To je delimično rezultat visokih maloprodajnih cena električnih automobila, iako proizvođači na njima i dalje imaju gubitke, zbog čega su prinuđeni da i dalje razvijaju i proizvode vozila na benzin i dizel gorivo."

"Prodajom benzinaca i dizelaša, finansira se razvoj i proizvodnja automobila na električni pogon", objašnjavaju u toj asocijaciji.

Ipak, RAI Association smatra da SUV vozila mogu da budu ekonomičnija ugradnjom hibridnog pogona, što sve više auto-kompanija i radi.

"U SUV modele je zbog njihove veličine lakše smestiti pogonske baterije neophodne za električni ili plug-in hibridni pogon."

Osim toga, potrebno je dalje ohrabrivati kupce da se opredeljuju za električna ili hibridna vozila, bilo kroz subvencije ili beneficije koje bi korisnici takvih automobila imali tokom eksploatacije vozila, smatra RAI Association.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: