Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO

Nissan je predstavio drugu generaciju svog potkompaktnog lajfstajl krosovera.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.09.2019.

08:53

Svetska premijera: Stigao je novi Nissan Juke FOTO/VIDEO
Foto: Nissan promo

Kada se pojavio 2010. godine, Juke nije mogao da prođe nezapaženo zahvaljujući svom nesvakidašnjem i kontroverznom dizajnu – ili ste ga voleli ili jednostavno niste mogli da ga podnesete.

Nije samo spoljašnjost automobila bila revolucionarna. Nissanov mali urbani krosover bio je i jedan od pionira danas u Evropi izuzetno popularnog "SUV-B" segmenta.
Foto: Nissan promo
Gotovo deceniju kasnije, zaljubljenici u automobile već su se privikli na dizajn ovog vozila, a originalni Juke je imao natprosečno dug životni vek u poređenju sa većinom savremenih modela.

Druga generacije je predstavljena uoči početka Salona automobila u Franfkfurtu, gde će ovaj model biti po prvi put izložen pred publikom. Novi Juke i dalje ima karkaterističan izgled koji će ga činiti prepoznatljivim na ulicama i siluetom podseća na prethodnika.
Foto: Nissan promo
Ipak, čini se da je Nissan malo ublažio dizajn spoljašnjosti u odnosu na prvu generaciju, a njegov izgled više nije toliko revolucionaran jer su mu pojedini proizvođači u međuvremenu "ukrali šou" kada je reč o stiliskim rešenjima (kao što je na primer Toyota sa svojim modelom CH-R).

Jedno je sigurno – automobilska javnosti iz 2019. lakše će prihvatiti i "svariti" dizajn modela Juke druge generacije, nego što je to bio slučaj sa originalnim automobilom iz 2010. kada su bili nepripremljeni za tako nešto.
Foto: Nissan promo
Nissan je saopštio da je novi model veći od prethodnika. Dužina vozila je 4.210 mm, širina 1.800 mm, a visina 1.595 mm. Od toga će najviše profitirati putnici na zadnjim sedištima koji će dobiti 58 mm više prostora za noge i dodatnih 11 mm između glave i krova.

Porastao je i prtljažnik i to za 20%, pa će kupcima na raspolaganju biti 422 litara korisnog prostora u gepeku, čime je Juke postao praktičniji i upotrebljiviji za duža putovanja.

Zahvaljujući novoj Renault-Nissan CMF-B mehaničkoj platformi (koju deli sa novim Renaultom Captur), Juke za 2020. lakši je za oko 23 kg u odnosu na prethodnika.
Foto: Nissan promo
Unutrašnjost je takođe u potpunosti preuređena, a na komandnoj tabli dominira veliki 8-inčni ekran miltimedijalnog sistema. Među brojnim funkcijama su i Apple CarPlay i Android Auto koji obezbeđuju jednostavnu integraciju smartfon telefona, bilo da us na Android ili iOS platformi.

Modernizacija novog modela obuhvata i gomilu sistema asistencije koji su postali standard u savremenim automobilma, a posebno treba istaći Nissanov ProPilot sistem poluautonomne vožnje.
Foto: Nissan promo
U početku će kupci moći da računaju samo na jedan motor, a u pitanju 3-cilindarski 1.0-litarski turbo-benzinac sa 117 ks (87 kW) koji je uparen sa 6-brzinskim manuelnim ili 7-stepenim automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom. Pogon na prednje točkove je standardan, a dostupan je i opcioni pogon na sva 4 točka.

Novi Nissan Juke će se proizvoditi u Sanderlendu u Velikoj Britaniji, a u evropske prodajne salone će stići krajem novembra. Cena za sada nije saopštena.

Pogledajte promotivni video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: