Sve Opelove premijere u Frankfurtu: Nova Corsa prva zvezda štanda FOTO

Opel će na predstojećem frankfurtskom auto-salonu predstaviti šestu generaciju popularne Corse, plug-in hibridnu verziju SUV-a Grandland X, restilizovanu Astru i potpuno novu Zafiru Life.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

10:00

Sve Opelove premijere u Frankfurtu: Nova Corsa prva zvezda štanda FOTO
Foto: Opel promo

Jednu od najvećih svetskih sajamskih manifestacija iz oblasti auto-industrije proizvođač iz Riselshajma iskoristiće za promociju nekoliko važnih modela iz svog programa. Među njima se ističe Opelov potkompaktni adut – Corsa 6. generacije.

Novi model deli mehaniku sa modelom Peugeot 208, a kada je reč o dizajnu, automobil ima nešto drugačije proporcije nego ranije – niži je, pa samim tim ima dinamičniji, sportskiji izgled. Dužina je približno isto kao kod prethodne generacije, ali je auto niži za 48 mm, dok je pozicija sedišta spuštena za 28 mm, u poređenju sa odlazećom Corsom.
Foto: Opel promo
Po prvi put Corsa je dobila farove sa IntelliLux Matrix LED tehnologijom, a nova, tanja prednja maska upotpunjava sportski imidž automobila. Opel se nadovezuje na aktuelni dizajnerski trend takozvanog "lebdećeg krova", uvođenjem dvobojne karoserije, dok je LED tehnologija u potpunosti "osvojila" i stop svetla koja stilski podsećaju na zadnje svetlosne grupe Insignije.
Foto: Opel promo
Značajne promene u odnosu na aktuelnu Corsu zatičemo u unutrašnjosti novog modela. Automobil sada ima znatno moderniji kokpit sa digitalnom instrument tablom i 7 inčnim ekranom multimedije (u osnovnoj verziji), dok je na raspolaganju i opcioni, veliki ekran promera 10 inča.
Elektrièna Corsa-e (Foto: Opel promo)
Nova generacija dolazi sa ekonomičnim benzinskim i dizel agregatima koji imaju raspon snage od 55 kW (75 ks) do 96 kW (130 ks).

Jedna od najznačajnijih novina je da je šesta generacija Opelovog bestselera po prvi put dostupna i kao potpuno električna Corsa-e sa baterijama od 50 kWh, snagom od 100 kW (136 ks) i autonomijom u vožnji od 330 kilometara.

Opel Grandland X Hybrid4 sa pogonom na sva 4 točka

Opel Grandland X plug-in hibrid (Foto: Opel promo)
Pored nove Corse-e, sledeći model u Opelovoj električnoj ofanzivi je Grandland X sa plug-in hibridnom tehnologijom i pogonom na sve točkove.

Pogonski sistem modela Grandland X Hybrid4 uključuje 1.6 litarski turbo punjeni benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem koji razvija 147 kW (200 ks). Četvorocilindarska jedinica je specijalno podešena za primenu u hibridnim automobilima.
Foto: Opel promo
Pored benzinca, tu je i električni pogonski sistem sa dva elektromotora od po 80 kW (109 ks) i litijum-jonskom baterijom od 13,2 kWh. Prednji električni motor je uparen sa elektrifikovanom osmostepenim automatskim menjačem. Drugi električni motor, generator i diferencijal su integrisani u električno pokretanu zadnju osovinu kako bi se omogućio pogon na sve točkove po potrebi.
Foto: Opel promo
Sa hibridnim pogonom prosečna potrošnja je svega 2,2 litra na 100 km prema novim WLTP standardima.

Što se tiče performansi, iz mesta do 100 km/h ubrzava za manje od 6,5 sekundi uz maksimalnu brzinu 219 km/h, dok na čisto električni pogon to iznosi 134 km/h.

Najefikasnija Opel Astra ikada

Astra za 2020. (Foto: Opel promo)
Sa novom generacijom motora i menjača, restilizovana Opel Astra je još jedan novitet koji će biti predstavljen u Frankfurtu. Astra se nije bitno promenila spolja, ali je doživela značajno poboljšanja u unutrašnjosti, pre svega pod haubom.

U ponudi će biti kompaktni, trocilindarski, turbo benzinski motori, zapremine od 1.2 i 1.4 litra. Sa izlaznom snagom od 81kW (110 ks) do 107kW (145 ks) i maksimalnim obrtnim momentom od 195 do 236 Njutn metara.
Foto: Opel promo
Opel navodi da ovi agregati postižu odličnu ravnotežu između performansi i efikasnosti (NEDC4 potrošnja goriva: grad 6,4-5,2 l/100 km, otvoreni put 4,2-3,8 l/100 km, kombinovana vožnja 5,0-4,3 l/100 km, dok je emisija CO2 116-99 g/km; u WLTP5 ciklusu rezultati su sledeći - potrošnja kombinovano: 6,2-5,2 l/100 km, emisija CO2 142-119 g/km).
Foto: Opel promo
Tu su i novi dizeli – 1.5-litarska jedinica dolazi u varijantama sa 105 KS i 260 Nm te 122 KS i 300 Nm, sa manuelnim menjačem kao standardnom opcijom, uz mogućnost doplate za devetostepeni automatik, prvi u Opelovoj istoriji.

Potpuno drugačija - nova Opel Zafira Life

Zafira Life (Foto: Opel promo)
Opel će u Frankfurtu izložiti i potpuno novu Zafiru, koja koncepcijski više nije ono isto vozilo na koje smo do sada navikli. Prelazak kompanije Opel u vlasništvo francuskog giganta PSA i lansiranje SUV modela Crossland X ipak nisu doveli do gašenja modela Zafira, ali su ovaj popularni MPV pogurali u segment većih van vozila.

Poput modela DS 7 Crossback i Opel Grandland X, novi Opel Zafira Life baziran je na EMP2 mehaničkoj platformi PSA grupacije, a biće dostupan u tri veličine karoserije: mala (S) dužina od 4,60 m, srednja (M) 4,95 m i velika (L) od 5,30 m, u maksimalnoj konfiguraciji do devet sedišta.
Foto: Opel promo
"S" verzija Zafire Life za oko 10 centimetara je kraća od sadašnjeg modela Zafira, dok je "L" oko 65 centimetara duža i skoro velika kao Vivaro Combi. Zafira Life tako pokriva do tri segmenta automobila i predstavlja potpuno novi model među MPV vozilima sa većim brojem sedišta.

"Mala" verzija takmičiće se sa kompaktnim vanovima, ali nudi više prostora i mesta za do 9 putnika – što je bez premca u ovoj klasi. Takođe ima i mali krug okretanja (11,3 m) i dvoje kliznih vrata sa senzorima koja se otvaraju automatski, na zamah stopala, slično kao i vrata prtljažnika modela Astra Sports Tourer i Insignia Sports Tourer.
Foto: Opel promo
Luksuzni Lounge paket opreme dostupan je za verzije sa dužim međuosovinskim rastojanjem – napred, sedišta sa masažom i grejanjem, četiri kožna sedišta pozadi koja se mogu pomerati. VIP putnici mogu da sede okrenuti jedni ka drugima i da uživaju u većem prostoru za noge. Na raspolaganju je i sto na izvlačenje, a putnici mogu da pune svoje mobilne uređaje putem utičnice od 230 V.
Foto: Opel promo
Većina verzija Zafire Life niže su od 1,90 m tako da mogu da pristupe standardnim podzemnim garažama. Za bolje prijanjanje na klizavim površinama, Zafira Life je opremljena sa naprednim IntelliGrip sistemom kontrole proklizavanja. Verzija sa 4x4 pogonom za koju su zaduženi "off-road" specijalisti u Dangelu takođe će biti dostupna.

Opel će početkom 2021. godine ponuditi i u potpunosti električnu verziju, kao još jedan značajan korak na putu elektrifikacije brenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: